Parc Natural de Cala d’Hort, Cap Llentrisca i sa Talaia

Parc Natural de Cala d’Hort, Cap Llentrisca i sa Talaia GEO/ ECOL Espai natural protegit declarat el febrer de 2002 mitjançant el Decret 24/2002 (BOIB núm. 23, de 21/02/2002) que incloïa en la seua delimitació una gran varietat d’hàbitats com els penya-segats, torrents, fons marins, conreus, illots i masses forestals. Es protegí així un total de 2.992,17 ha, de les quals 564,96 es corresponien amb l’àmbit marí i les 2.427,21 restants amb l’àmbit terrestre.

Entre els principals valors del Parc hi havia un bon nombre d’endemismes vegetals, importants colònies d’aus nidificants, les subespècies endèmiques de sargantanes presents als illots, etc.

Però no només es tractava de valors naturals, ja que la zona comptava també amb un patrimoni força interessant, amb les restes arqueològiques de l’establiment punicoromà de ses Païsses de Cala d’Hort o la torre des Savinar, entre altres.

Tot això, afegit al fet d’englobar les principals elevacions muntanyenques de l’illa, feia del Parc Natural de Cala d’Hort un espai mereixedor de ser conservat.

Des de la seua declaració, el Parc natural ha patit diverses modificacions pel que fa a la seua delimitació i normativa.

Així, mitjançant la disposició addicional dissetena de la Llei 10/2003, de 22 de desembre, de mesures tributàries i administratives (BOIB núm. 179, de 29/12/2003), la superfície va quedar reduïda als illots, l’àmbit marí i la finca pública de ses Païsses de Cala d’Hort.

Més tard, amb l’aprovació al BOIB núm. 85, de 4 de juny de 2005, de la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), l’àmbit protegit tornà a ser modificat amb l’eliminació de la finca pública de ses Païsses de Cala d’Hort.

Com a conseqüència d’aquestos canvis, a principi del s XXI la zona protegida es coneix amb el nom de Reserves naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de ponent (). [VPS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments