Palou de Comasema, Joan

Palou de Comasema, Joan (Palma s XIX) POLÍT Polític mallorquí que obtengué l’acta de diputat provincial per la circumscripció d’Eivissa i Formentera en les eleccions de 1850.

Sembla que aquest noble mallorquí s’havia casat amb una descendent de la important família eivissenca dels Laudes.

Tornà a repetir com a diputat la dècada dels anys seixanta del segle XIX i des d’aquest càrrec ajudà decididament en la implantació i el finançament del Col·legi de Segona Ensenyança (1865). L’any anterior va defensar de manera aferrissada la necessitat de crear un col·legi de segona ensenyança a Eivissa, cosa que va fer que la Diputació Provincial consignàs en el pressupost de l’any següent la quantitat de 10.000 reials com a subvenció per a la creació d’aquell col·legi.

També intervengué de manera decidida en la creació de l’efímera Escola Lliure de Nàutica .

L’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, en la seua obra Les antigues Pitiüses, diu que ja abans el seu amic Palou havia aconseguit una subvenció de la Diputació per tal que sis joves de cada sexe poguessin estudiar magisteri a Palma i així aconseguir que la majoria de mestres que exercís a les nostres illes fossin de les Pitiüses.

Aquesta amistat va fer que l’arxiduc, en la descripció dels principals edificis de Dalt Vila, designàs l’edifici de can Llaudis màxim exponent del gòtic civil a Eivissa i el denominàs can Comasema, cosa que ha donat lloc a l’equívoc pel que fa al seu nom, ja que en aquell moment era propietat d’aquest noble mallorquí. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments