Pabordia

Pabordia ARQUIT Edifici situat al número 1 de la plaça de la Catedral que des del segle XIII era habitada pel paborde i que a partir de 1784 allotjà el nou bisbe d’Eivissa i passà a designar-se cal Bisbe.

La situació d’aquest edifici, just sota el mur del Castell, fou considerada, en un temps, com un perill per a la seua defensa i l’aleshores governador Leandre Lloris (1646) va intentar un canvi de l’edifici per un altre, conveni que no es va dur a terme per manca de suport econòmic de la Universitat, que no volia o no podia donar sous i d’aquesta manera la Pabordia continuà vesina del Castell.

En el document de la visita ad Limina (1799) del tercer bisbe d’Eivissa, Climent Llocer, diu que en aquell moment no hi havia necessitat de fer cap reparació ni a la Catedral, ni tampoc al Palau Episcopal, que és un habitatge senzill, digne i còmode.

Una opinió molt diferent va donar Josep Maria Quadrado (1888) quan afirmava que l’antiga pabordia, residència episcopal i en aquell moment habitada pels vicaris capitulars, no era adequada a l’esplendor del seu nou destí. Hostes més que senyors s’hi consideraven els il·lustres dignataris, segons la senzillesa encara impresa en les obres i en el mobiliari.

La planta baixa de la Pabordia o Palau Episcopal, que és la part més antiga de l’edifici, fou ocupada per la Cúria Diocesana, fins a l’any 1975 quan es traslladà a la Casa de l’Església, a l’eixample de la Marina; a partir d’aquell moment, aquest espai fou destinat a arxiu diocesà, amb el nom d’Arxiu de la Pabordia d’Eivissa . [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments