Monges, prat de ses

Monges, prat de ses TOPON/GEO Contrada situada entre la platja de Talamanca, la badia d’Eivissa i la vénda de ses Torres de la parròquia de Jesús; es reparteix entre els municipis d’Eivissa i una petita extensió que pertany al municipi de Santa Eulària des Riu. Segons informacions d’Antoni Costa Ramon, en el seu moment de plenitud ocupava una extensió de 307.000 m2, una extensió pràcticament igual a la del prat de Vila, encara que el nombre de feixes era inferior, ja que només se n’hi compten seixanta-una. La xarxa de sèquies té una longitud de 14,5 km.

A final de l’any 2004 aquest territori es troba molt deteriorat i greument amenaçat de destrucció per la pressió urbanística, a pesar dels seus valors naturals i culturals (Feixes, ses ).

Les feixes més properes a la platja de Talamanca així com les situades vora la ribera del port d’Eivissa eren les menys productives, quasi no es cultivaven i es deixaven per a pastures de les cabres i altres animals que alguns feixers tenien. Les més productives eren les més properes a Jesús, ja que la qualitat de la terra era millor i l’aigua que corria per les sèquies no patia la intrusió de l’aigua de mar.

Rep el nom de prat de ses Monges perquè havia pertangut antigament al convent de les monges agustines de clausura de Sant Cristòfol i així consta en diversos documents. Així, en una nota registral de 1846 el prevere Francesc Rabell, administrador de les religioses agustines d’Eivissa, va vendre a Josep Ventura “un tros de terra inculta del prat de les Monges, conegut com la feixa número tres, per un valor de 501 reals i 33 morabatins de billó i manté una càrrega de 15 reals de billó anuals per al convent d’agustines d’aquesta ciutat”. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments