Matutes Juan, Estella

Matutes Juan, Estella (Eivissa 1950) MED Metgessa i investigadora, es llicencià en medicina i cirurgia el 1975 per la Universitat de Barcelona, amb premi extraordinari de fi de carrera. Durant quatre anys es formà al Departament d’Hematologia de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona i el 1980 obtengué el títol d’especialista en medicina interna i hematologia. Posteriorment passà a Londres, amb una beca d’investigació de la Fundació March, on cursà els estudis de postgrau al Departament d’Hematologia del Hammersmith Hospital. Durant sis anys realitzà estudis d’investigació enfocats a determinar l’etiologia i la patogènia de diversos tipus de leucèmies i limfomes. El 1988 es doctorà, cum laude, amb una tesi que versà sobre l’estructura i les característiques de les cèl·lules en la leucèmia humana.

El 1988 començà la seua labor a l’Institut d’Investigació del Càncer de l’Hospital Oncològic Royal Marsden de Londres, on el 2011 és consultora en hematooncologia, i també professora de la Universitat de Londres i de l’Institut d’Investigació del Càncer. La doctora Matutes és membre d’un gran nombre de comitès europeus i americans encaminats a establir normes de diagnòstic, caracterització i tractament de la gran varietat de leucèmies cròniques i limfomes existents. Ha actuat com a membre del comitè de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la classificació dels diversos tipus de neoplàsies hematològiques i del paper cancerigen dels retrovirus VIH i TLVH-1.

També és membre editorial de diverses revistes hematològiques, organitza cursos, supervisa tesis doctorals i és conferenciant convidada a congressos internacionals. Ha publicat els seus estudis en una àmplia varietat de revistes europees i americanes de la seua especialitat o d’hematologia; el nombre de publicacions supera les 400. També és autora de diversos capítols de llibres de la seua especialitat. El seu grup d’investigació ha estat capdavanter en la definició d’alguns tipus de leucèmies i limfomes que eren desconeguts, així com en el tractament que ha permès el control de la malaltia en aquestos casos. També destaca la seua activitat en la pràctica clínica centrada en els pacients amb limfomes i leucèmies per investigar les causes i els factors condicionants d’aquestes malalties.

El seu departament és un centre de referència mundial per al diagnòstic i el tractament de limfomes i leucèmies cròniques i du a terme investigacions per elucidar l’etiologia i l’epidemiologia d’aquestes malalties així com els factors que intervenen en el pronòstic i la resposta dels malalts als tractaments.

L’any 2011 el Consell Insular d’Eivissa la distingí amb el títol de Filla Predilecta de l’Illa d’Eivissa. [SRT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments