Mansella, Guillem de

Mansella, Guillem de (s XIII — XIV) HIST Cavaller que va ser investit com a tal l’any 1258 per Guillem de Montgrí i va rebre la cavalleria de l’Alcudia. L’any 1261 va ocupar el càrrec de castellà del castell i de la vila d’Eivissa, càrrec precedent als de lloctinent de governació i governador del castell.

Com a cavaller va ser confirmat per Jaume I l’any 1272 un cop mort Guillem de Montgrí i podria ser el mateix que els anys 1276 i 1277 apareix com a almirall del fet de la mar amb Pere II el Gran. El seu nom apareix, a més, en dos documents molt propers en el temps, de 1285 i 1286, en els quals es fa una llista de persones assistents a dos consells de la Universitat els anys 1285 i 1286, per debatre la reintegració de la Corona de Mallorca a la d’Aragó.

L’any 1287 participà, amb Alfons II el Franc, en la conquista definitiva de Menorca als musulmans. Probablement per aquest recolzament als reis d’Aragó, en ser restituït Jaume II de Mallorca l’any 1299 al tron del regne de Mallorca, Guillem de Mansella va ser destituït com a castellà. Tot i així va conservar la cavalleria que es trobava al quartó de Balansat, i per tant va participar activament en la defensa de l’illa; va testar el títol i els béns a favor del seu descendent, Llorenç de Mansella.

En la bibliografia sol aparèixer el cognom com Marsella per la traducció del llatí Mansilia al català, tot i que en documents catalans el cognom apareix com Mansella. [JPT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments