Laborde, Alexandre de

Laborde, Alexandre de (París 1773 — 1842) BIBLIOG Polític, arqueòleg i escriptor francès. Va prendre part a la guerra del Francès com a guia de les tropes napoleòniques.

Com a home de gran cultura va escriure més de trenta obres, dues d’elles sobre els seus viatges per Espanya, les quals contenen dades econòmiques, socials, històriques i artístiques acompanyades amb esplèndids gravats, alguns d’ells dibuixats per ell mateix; aquestes obres contribuïren a difondre una imatge romàntica del país: Itinéraire descriptif de l’Espagne (1808, edició en castellà de 1816), acompanyat d’un atles il·lustrat; Voyage pittoresque et historique de l’Espagne, en dos volums, dividit cada un en dues parts, va aparèixer en fascicles a París entre 1806 i 1820.

Els anys 1974 i 75 les Publicacions de l’Abadia de Montserrat publicà una traducció catalana del Viatge dedicats al Principat, al País Valencià i a les Illes Balears, amb tots els gravats originals, més un apèndix de dibuixos no recollits en l’edició francesa.

Dedica nou pàgines a la descripció de les illes Pitiüses, en les quals fa una descripció geogràfica d’Eivissa i Formentera, amb els quartons de la Pitiüsa major. A la part corresponent a Formentera hi afegeix els principals illots que envolten les Pitiüses. Després té uns breus apartats dedicats a l’agricultura, el comerç, el caràcter els costums i la indumentària dels pitiüsos. Tots aquestos apartats estan profusament ampliats amb notes, l’autoria de les quals és de Josep Massot i Muntaner.

Per les explicacions que dóna, que repeteixen les informacions que es trobaven a la bibliografia de l’època, sembla que Laborde no trepitjà les Pitiüses. Es basà en el treball de Grasset de Saint-Sauveur i en els mapes de López i de Tofiño. [PiB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments