Juan Guasch, Vicent

Juan Guasch, Vicent (Sant Carles de Peralta 1929 — Eivissa 2012) SOC/ECON Director d’empreses turístiques i empresari. L’any 1957 fundà la delegació a Eivissa de l’agència de viatges francesa Fram-Inter amb la qual es convertí en el pioner en la recepció de turistes a Eivissa en la modalitat d’operador turístic. Inicialment rebia turistes francesos, però no tardà a contractar la recepció de clients alemanys i anglesos.

La delegació de Fram-Inter es convertí en l’embrió de l’empresa Viajes Ibiza, fundada l’any 1964, que prompte assolí el paper capdavanter en la recepció de grups turístics a Eivissa i Formentera. L’any 1967 creà l’empresa Ibizatours que encara, en acabar l’any 2003, és líder en el sector del transport turístic en autocar a les illes d’Eivissa i Formentera. També va cofundar les firmes Ibiza Gran Turismo i Ibiza Shuttle.

A final dels anys vuitanta la majoria d’operadors turístics obriren delegacions pròpies a Eivissa i Vicent Juan Guasch es concentrà llavors en el sector hoteler, en el qual ja estava introduït de feia anys (el 1959 ja gestionava l'Hotel Buenavista i el 1962 l'Hotel Riomar). Fundà el grup VISA Hoteles, actualment denominat INVISA, que és el quart més important de les Pitiüses.

La seua activitat turística el portà a participar molt activament en la creació d’entitats i agrupacions professionals i empresarials. Fou un dels socis directament implicats en la reactivació del Foment del Turisme d’Eivissa l’any 1965 i també fou soci fundador de l’Skal Club.

Entre d’altres distincions va rebre les medalles de bronze i plata al mèrit turístic, la medalla d’or de la Comunitat Autònoma de les Illes de Balears, la placa d’honor del Foment del Turisme d’Eivissa, la Menció Honorífica a l'excel·lència empresarial de la Cambra de Comerç de les Pitiüses i, el 2013, l'Ajuntament d'Eivissa li concedí la Medalla d'Or, a títol pòstum. [JcCC/EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments