Guasc

Guasc ONOM Cognom del qual no se sap la procedència geogràfica, però es pot comprovar que va establir-se a l’illa durant el s XIII. Etimològicament prové del gentilici “basc”.

D’un alberg que els darrers anys del s XIV era de Joan Lleó, consta que l’any 1238 havia estat establert per primera vegada per Pasqual Guasc. A la darreria del segle es menciona a Vila una casa de Pasqual Guasc. I també aleshores eren propietaris d’una alqueria al quartó de Portmany: “A(ntonius) Guasc facit i mazmutinam pro illa alqueria de Portmany que fuit den Loberola”. El 1294 es menciona Pere Guasc entre els qui anaren al puig Nunó a aclarir les partions entre Balansat i Portmany. “Domus de na Guascha, in Rabato”.

El 1434, apareixen com a propietaris de l’alqueria Alcocer del pla de les Salines: “Antonius Guasch pro alcharia vocata Alcoder, in plano Salinarum Evice, titulo emptionis a Berengario Orvay”.

L’any 1577 “Los hereus de la possessió de Balàfia”, dels quals no es menciona el cognom però és segur que eren Guasc, varen assegurar que les seues terres confinaven amb “la possessió de la Canadella, la del Boletar, la de Safragell, lo rafal dels Roigs alias Llebres, la heretat de Canavall, lo Pouet, la possessió de la Brija”.

El 1727 Marc Aís estableix a Bartomeu Planells “aquella hisenda que fou establerta a Bartomau Guasch sub certo Kalendario” que ell no l’havia conreat. El 1731 Joan Guasch de Pere “morí cremat a Portossalè". El 1732 morí a Formentera Bartomeu Guasch d’Antoni, del quartó de Santa Eulària. El 1785, en constituir-se les parròquies, la de Santa Eulària tenia 28 famílies Guasc entre 161, véndes d’Arabí (13), de s’Església (6), dels Coloms (6), de Cala Llonga (3), mentre que a Sant Carles n’hi havia 13 entre 116, véndes de Terrassona, Benisait i el Puig Verd (4), d’Atzaró i Canavall (4), del Figueral (3), de Morna (1), d’Arabí (1). A Formentera, Sant Francesc Xavier tenia 4 famílies Guasc entre 82, véndes de Portossalè (3) i del Pi des Català (1), i a Sant Ferran, 2 entre 40. [JMC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments