Grass, Hans

Grass, Hans ART (Basilea 1933 — Alemanya 1998). Pintor i escultor. Des de 1950 fins a 1957 cursà estudis a l’Escola d’Art i Disseny de Basilea, on s’especialitzà en escultura i pintura. Dos anys després decidí cercar un lloc per poder pintar; el 1960 s’establí al llac de Como (nord d’Itàlia) i el 1964 a la Camarga (sud de França).

Arribà a Formentera el 1965, on va viure fins poc abans de la seua mort. A l’illa realitzà la major part de la seua obra, fascinat per la llum i la gent que hi vivia en tranquil·litat. Durant aquell temps, tornà cada any a Alemanya per carnestoltes i també passà temporades a l’illa de Mainau (llac de Constança) on treballà en grans murals per encàrrec del comte de Bernadotte. Morí el 3 de febrer d’un atac de cor quan estava acabant els murals.

Grass situà l’ésser humà i la naturalesa en l’eix central de la seua obra. Va fer retrats, autoretrats, natures mortes i paisatges. Usà llapis en paper de petita mida; carbó i mangra en gran format; guaix i aquarel·les en paper, i acrílic en tela. Per als murals utilitzà planxes —de 2 x 3 m— de fusta aglomerada, pintades amb al·legories i personatges fantàstics.

Estudià anatomia i psicologia, la qual cosa queda reflectida en les seues obres; en les de carbó l’inspirà sobretot Leonardo da Vinci, pel seu vessant humanista i universalista, però sempre amb un toc més modern i simplificat. La seua inspiració li venia sempre de l’interior, per això era molt ràpid a l’hora de crear una obra i usava materials de ràpida execució.

La seua fantasia li permetia un gran horitzó de possibilitats per poder treballar en tots els estils, fins i tot l’abstracte, però sempre desvinculant-se de les modes que dictava el moment.

L’última exposició de Grass a les Pitiüses es va fer després de mort, el maig de 1998, al Teatre Màgic de Formentera. [ACF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments