Gran i General Consell

Gran i General Consell HIST Òrgan de govern destinat a dirigir la política de la Universitat de la ciutat i l’illa de Mallorca, que va estar vigent des de 1249 fins a 1718.

Tot i l’existència d’organismes premunicipals anteriors, Jaume I dóna el privilegi de creació de la Juraria el 1249, que ja llavors compta amb 6 jurats, assessorats per un nombre indeterminat de consellers. El Gran i General Consell és el sistema de govern que resulta amb les institucions de la Juraria i el Consell.

El sistema de govern, inicialment d’un municipi únic que abraçava tota l’illa de Mallorca, va passar per diferents etapes, com la creació dels consells de les viles foranes, que passen a tenir representació el 1315, o les posteriors ampliacions i reduccions del nombre de consellers. S’ocupava tant dels afers municipals de la ciutat com de l’illa i s’atribuïa la representativitat davant la Corona.

Aquest organisme va ser dissolt el 1718, en aplicació de la Nova Planta del Regne de Mallorca, i substituït per un ajuntament que n’eliminava la representativitat social; amb tot, les relacions amb el seu organisme homònim, la Universitat d’Eivissa, tot i que no mostren greus divergències, tampoc no semblen comportar-se gairebé mai com consells del mateix Regne: cada un enviava síndics al rei pel seu compte.

Però cal remarcar que entre els segles XIV i XV el Gran i General Consell tramet habitualment un procurador a les Corts del Principat de Catalunya, i a l’hora de pactar el donatiu amb el rei s’especifica que part d’aquest donatiu el pagarà la Universitat d’Eivissa, fet que mostra un pacte previ.

Les situacions econòmiques similars d’ambdós consells fan que, a la Guerra Civil Catalana , entre 1461 i 1472, es defineixin al bàndol lleial al rei Joan II i contra la Generalitat rebel dels grans nobles i burgesos, al contrari que la Universitat de Menorca. [JPT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments