Festa de la Nit de Sant Joan

Festa de la Nit de Sant Joan SOC Celebració de caire festiu i reivindicatiu organitzada per l’Institut d’Estudis Eivissencs que s’inicià l’any 1971.

L’Institut volia mostrar el seu reconeixement a la labor de l’escola de Sant Josep i del seu mestre Pere Planells i Marí, que havien recollit una sèrie de cançons eivissenques i que publicaven setmanalment en el Diario de Ibiza. Per aquest motiu, s’acordà la concessió d’una placa i, per donar més relleu a l’acte, es va fer coincidir amb la nit de Sant Joan, nit plena de simbolisme i tradició. A aquest homenatge s’hi afegí l’acte de clausura del curs de llengua catalana, que era el primer que realitzava l’Institut, i que fou impartit per Marià Villangómez. L’acte se celebrà a un pati cedit per la família Marí Tur, situat a la plaça del poble, cantonada amb la carretera des Cubells.

Les quatre primeres edicions se celebraren al poble de Sant Josep de sa Talaia i després inicià el seu itinerari per tots els pobles de les Pitiüses. La tria del poble s’ha fet segons les peticions que associacions de vesins, clubs juvenils o altres estaments, com pot ser un ajuntament, han elevat a l’Institut. Aquestes agrupacions han ajudat en la realització de la Festa amb ajuda material o econòmica, com és el cas dels ajuntaments. També s’ha procurat que hi participassin tots els pobles de les Pitiüses.

L’any 1972 s’afegí a la festa el lliurament dels Premis de la Nit de Sant Joan que, amb caràcter anual, és concedit a l’escola o institut docent que s’hagi distingit amb algun treball d’equip realitzat sobre qualsevol tema de les Pitiüses. A hores d’ara forma una col·lecció de llibres ben interessant sobre molts aspectes de la cultura pitiüsa.

A partir de l’any 1973 també s’institucionalitzà la lectura d’un manifest en què la comissió executiva de l’Institut d’Estudis Eivissencs exposa el seu punt de vista sobre aspectes de la realitat cultural i social de les Pitiüses. Un repàs dels manifestos llegits al llarg de més de 25 anys mostren una preocupació constant per temes com: la llengua i el seu ensenyament, l’ús que se’n fa a la litúrgia, als mitjans de comunicació, la conservació del medi natural, el patrimoni cultural en el sentit més ampli, l’autogovern, el record de pitiüsos desapareguts, celebracions com el II Congrés Internacional de la Llengua Catalana o la commemoració de la Lletra de Convit... Els diversos manifestos s’han publicat a la revista Eivissa .

El cartell anunciador de la festa, que es començà a editar a partir de la vuitena celebració, s’ha encarregat a artistes de reconegut prestigi, que així han volgut fer també la seua aportació a aquest acte.

Les actuacions musicals han comptat amb actuacions de diversos grups de ball pagès, de cantautors pitiüsos i dels més importants artistes de parla catalana, com Marina Rossell, Ovidi Montllor, Joan Isaac, Orquestrina d’Algaida, Josep Siset Tomeu Penya, La Vella Dixieland, Bars, Gossos, Lax’n’Busto, Al Tall, Aliorna... juntament amb els cantants i grups musicals més representatius de les Pitiüses.

La vetllada conclou amb l’encesa del tradicional fogueró que s’acostuma a encendre la Nit de Sant Joan. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments