Església Vella, s’

Església Vella, s’ o puig de s’ TOPON/HIST Pujol costaner, cobert de pinar, que tanca per llevant la badia de Santa Eulària, vénda d’Arabí de Baix, que assoleix els 32 m d’alçada, està format per roca calcària del Muschelkalk o Triàsic mitjà, material que la fa molt interessant des del punt de vista de la geologia.

És propietat de l’ajuntament de Santa Eulària i abans havia format part de la finca coneguda amb el nom de sa Hisenda, que pertanyia a la família Puget. Al seu peu es troben les cases conegudes com a can Jaume de sa Hisenda, al voltant del pou d’igual nom; aquestes cases i tot el bosc del pujol era tancat per un mur de pedra que l’aïllava dels camps de conreu circumdants. Com que aquesta elevació destaca a la costa, els pescadors la solen fer servir com a senya.

El nom d’Església Vella prové de la creença que al seu cim va estar la primera església de Santa Eulària, la qual, segons una llegenda, s’esllavissà a la mar un primer diumenge de maig després que la gent hagués sortit de la missa, raó per la qual en acció de gràcies a la divinitat perquè ningú no en va prendre mal, al poble se celebra des d’aleshores amb una gran festa la diada del primer diumenge de maig. Aquest fet llegendari té sense dubte una base històrica, ja que al cim del pujol hi ha restes arqueològiques datades pels materials recuperats en superfície entre l’edat mitjana i la moderna, a més, el topònim Església Vella està documentat des de l’inici del s XV i ja era un dels llocs on la Universitat hi feia fer guaita.

És temptador relacionar la llegenda —que a fi de comptes explica com la gent se salvà per poc de l’enderroc— amb aquest indret i amb les diferents notícies de la meitat del mateix s XV i que narren un fort atac turc que va estar a punt d’acabar amb la presa de l’església per part dels turcs i la captivitat de les persones que s’hi havien refugiat; però fins que no s’hi facin excavacions arqueològiques que aclareixin la cronologia i la funcionalitat de l’edifici que allà s’aixecava, no es podrà confirmar aquesta hipòtesi o refutar-la.

És clar, però, que si hi havia una església, al principi del s XVI ja era considerada vella, senyal inequívoca que n’hi havia una de nova, amb seguretat situada al puig de Missa, fortament atacada el 1543 i reconstruïda uns quinze anys més tard amb la probable participació en el disseny de l’enginyer Calvi.

Al pujol hi ha notícies de l’existència d’una cova, destruïda en fer-se l’hotel proper, anomenada des Fossaret, en relació directa amb el topònim, però que pot ser una reinterpretació popular posterior. Altres coves són la des Rus, quasi al cim i oberta sobre el cingle mirant a xaloc, i la de ses Porcellanes, al peu del turó, a tocar d’aigua a la costa de ponent. Una agulla natural de roca que hi ha prop de la cova des Rus rep el nom des Picatxo, encara que la seua part més punxeguda i característica va ser enderrocada sense motiu fa uns anys.

En fer-se el pont Nou de Santa Eulària, s’Església Vella va servir de pedrera i són visibles els clots que va originar aquesta extracció i el camí per on pujaven i baixaven els carros. Els primers anys quaranta del s XX, el vessant de llevant del pujol va servir de camp de tir de les unitats de l’exèrcit destacades al poble, popularment conegudes com el Batalló.

Devers 1970 el vessant de llevant del pujol va ser ocupat per l’edificació de l’hotel aleshores anomenat Los Loros i posteriorment, al vessant de ponent, s’hi edificà un restaurant. Els anys noranta l’Ajuntament hi va obrir un camí per a vianants que acaba en una placeta que fa de mirador i ha construït, a la part plana del bosc, una pista de petanca. Llindant amb el bosc hi ha el projecte de construir un auditori públic. [AFA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments