Escola de Ceràmica de Madrid

Escola de Ceràmica de Madrid ART Fundada per Francisco Alcántara, va establir contacte amb Eivissa l’any 1933.

El 7 de juliol Diario de Ibiza anunciava l’arribada a l’illa de Jacinto Alcántara, director i fill del fundador, per concretar la possibilitat de desplaçar un grup d’alumnes per a l’estudi de personatges i costums pitiüsos. Una vegada la gestió donà els resultats desitjats, el 4 d’agost arribava un nodrit grup d’artistes, integrat per professors i alumnes de l’escola, que llavors depenia de Belles Arts.

Venien amb el propòsit de realitzar l’experiència pedagògica estival que, ja des de temps de la dictadura de Primo de Rivera, portava a terme aquell centre seguint els mètodes emprats per la Institució Lliure d’Ensenyança de Giner de los Ríos. L’interès etnològic d’un determinat lloc era el motiu per escollir-lo per als seus cursos estivals. Es prenien com a models per als exercicis de pintura els homes i les dones de més marcada arrel popular, així com el bell paisatge de l’entorn quotidià. També s’obtenia un documental fotogràfic representatiu i es recollien antigues melodies, cantars i balls, a part de l’específica labor ceràmica que els pogués inspirar cada lloc.

D’aquesta manera, el material que es troba dipositat a l’escola constitueix un fons de gran valor artístic, històric i etnològic. Per al cas d’Eivissa, Maria Lena Mateu Prats ha pogut identificar unes quaranta aquarel·les, algunes de dimensions extraordinàries i tècnica mixta, així com diverses fotografies, entre les quals s’ha de destacar la d’una figura ceràmica que capta el moment en què tres de les persones ataviades de manera tradicional estan posant per als pintors a l’església del puig de Missa de Santa Eulària.

Dos joves artistes eivissencs, Narcís Puget Riquer i Antoni Tur Costa “Gabrielet”, es varen unir al grup a Santa Eulària; després es traslladaren a Madrid per ingressar a l’escola a l’inici del curs següent. L’Ajuntament de Santa Eulària i el Consell d’Eivissa i Formentera varen subvencionar la realització d’un vídeo sobre aquest fet, sota la direcció tècnica de Josep Maria Bassols, segons idea original i text de Maria Lena Mateu, en el qual es mostren les obres més representatives i es dóna informació d’aquesta experiència.

L’Escola i Santa Eulària tornen a ser el marc on alguns dels artistes que varen venir, així com algun dels eivissencs que passaren a formar part de la pròpia escola, o els qui varen posar per a ells, rememoren aquells dies de 1933. [LMP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments