Escandell Torres, Joan

Escandell Torres, Joan (Eivissa 1937) ART Dibuixant i guionista. Molt aviat, als 9 o 10 anys, començà a dibuixar historietes d’acció amb models com El Guerrero del Antifaz, Roberto Alcázar y Pedrín i El Pequeño Luchador. Va realitzar els seus primers estudis a sa Graduada d’Eivissa i després va ingressar a l’Escola d’Arts i Oficis, on va ser deixeble d’Agudo Clará i Antoni Pomar. Va estudiar-hi fins als 19 anys, quan el cridaren per fer el servei militar.

Després s’establí a Barcelona, on treballà com a dibuixant de còmic per a l’Editorial Bruguera des de principi dels anys seixanta. Durant una dècada va dibuixar-hi temàtica bèl·lica i de l’oest, amb herois com El Sargento Furia, Capitán Trueno i El Jabato, i les monografies Los piratas del río (1963) i El caballo abígeo (1964), de la col·lecció “Héroes”; El príncipe aventurero (1964) i El soberbio Orinoco (1969), de la col·lecció “Historias”, de Bruguera. A l’Estat espanyol les seues obres més famoses han estat la col·lecció de còmics “El Sargento Furia” (Editorial Bruguera, 1962), amb 36 números; la col·lecció de Bruguera “Grandes Aventuras Juveniles” (1973), amb tres números de l’“Aventura en el fondo del mar” i guions de Víctor Mora, i la col·lecció per a infants “Joyas Literarias”, que començà els anys setanta, a la qual il·lustrà títols com Ben Hur (1970), El último mohicano (1971), Ivanhoe (1971), Aventuras de tres rusos y tres ingleses en el África Austral (1971), Buffalo Bill (1971), Davy Crocket (1972), La isla de coral (1972), De grumete a almirante (1972), Robinson Crusoe (1972), Cinco semanas en globo (1972), Aventuras de Jack (1973), El Corsario Negro (1974), El castillo de los Cárpatos (1975), El soberbio Orinoco (1975), El pueblo aéreo (1978), La cazadora de ballenas (1979), d’escriptors de renom com Juli Verne, Walter Scott, Daniel Defoe i Emilio Salgari, entre d’altres, molt populars en aquell temps.

El seu estil deixa empremta en el clàssic estereotip d’herois d’historietes d’acció i aventures, editades bàsicament en forma de quadern apaïsat i coberta en color, amb l’original aportació de vinyetes d’una sola pàgina que pretenen ser quadres d’història. Els seus personatges, sempre molt ben caracteritzats, realitzats sobre històries de guionistes de renom, com José Antonio Vidal Sales o Víctor Mora, són el model arquetípic del còmic de qualitat editat durant el període franquista. Cal destacar, dins de la seua producció per a l’estranger, el còmic d’herois de l’espai Antarès, que realitzà per a França, i diversos còmics de terror per a Anglaterra.

A final d’aquella mateixa dècada acabà el seu període de dibuixant per a Bruguera i des d’aleshores començà a treballar amb agències d’Europa i dels Estats Units. Va fer històries d’un personatge molt important de ciència-ficció, Hemman, que va enviar a Alemanya de 1985 a 1988, i també còmics de terror. Per als Estats Units va fer una creació pròpia de dibuixos eròtics femenins de molta qualitat. Els anys vuitanta, començà a fer diverses històries per a Walt Disney, com Alícia, La Ventafocs, Pinocchio, Hèrcules, Tarzan, El Llibre de la Selva, Oliver, Peter Pan, Pocahontas, El Rei Lleó, Dumbo, Melody, Mulan, 101 dàlmates i molts altres estudis per als quals encara treballa.

Els seus dibuixos el s. XXI són publicats arreu del món, principalment amb edicions a França, Anglaterra i Itàlia. També ha fet històries romàntiques editades a Noruega, imatges per a pòsters i revistes infantils de la Disney, i personatges com Bibitina per a Alemanya i Dinamarca, entre altres obres. La seua obra és present a les publicacions Comicguía (número 25), DDT (número 62), Diario de Avisos (2-juliol-2000), Los cómics del franquismo, Recopilación (número 12), Diccionario de uso de la historieta española (1873-1996) i Proa (2/8-desembre-1996). També apareix als catàlegs Catálogo de la Exposición General de Autores Españoles (Primer Saló del Còmic i la Il·lustració de Barcelona) i Catàleg de l’Exposició General d’Autors (Quart Saló del Còmic i la Il·lustració de Barcelona). [STP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments