Enmig, molí d’

Enmig, molí d’ HIST Antic molí fariner d’aigua situat a l’entrada del poble de Santa Eulària, una vegada passat el pont Nou. També és conegut com el molí d’en Marge o simplement es Molí, nom que tengué la sala de festes en què fou convertit els anys seixanta abans de ser completament abandonat.

Com a molí, consta de les restes de dos molins fariners de roda horitzontal, de probable origen medieval, dels quals es conserven els carcabans, les estructures soterrànies, una per a cada molí, que contenien els rodets que rebien el raig d’aigua a pressió i originaven el moviment de les moles; també hi ha dues arcades, a manera de fornícules obertes al mur principal del molí, que subjectaven la tremuja de les moles i el safareig amb els dos cups d’ambdós molins. Es conserva també la roda vertical, de grans dimensions, d’un altre molí que rebia l’aigua del mateix safareig i el casal on hi havia les moles.

Aquest molí és, probablement, d’època posterior als descrits anteriorment i podria ser el resultat del pla de millores il·lustrat del final del s XVIII, moment en què se sap que es va fer venir un moliner de Mallorca perquè adobàs els molins d’Eivissa i en fes algun de nou.

A un nivell superior, per damunt del safareig on s’acumulava l’aigua dels molins, hi ha les restes del molí que va funcionar fins als anys cinquanta del s XX gràcies a una caldera de gas pobre, la qual movia també una serra. Mitjançant un gran volant d’inèrcia i un bosc de corretges es transmetia la força de la caldera a la resta d’engranatges; concretament es movien dues moles per fer farina, una de més petita per a pebrera i també la serra.

La caldera s’hi instal·là a començament dels anys trenta; abans el molí es movia únicament amb l’aigua del riu, conduïda fins a ell pel canal des Molins, obra d’origen andalusí. Els darrers temps de funcionament el molí tenia dret a aigua els dilluns i els divendres de sol a sol, però quan sobrava aigua podia agafar-ne a voluntat. En sortir del molí l’aigua anava als horts de la part baixa del riu i al molí de Baix.

Del molí, en queden algunes restes entre les ruïnes del casal i són especialment interessants els dos molins de roda horitzontal esmentats. [AFA/ATR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments