Durban

Durban m ONOM Nom d’una família eivissenca que sempre ha portat el llinatge Clapers.

Els Llibres d’Entreveniments documenten per primera vegada aquest nom de família l’any 1544 i el situen ja a Santa Eulària. Sembla que eren descendents d’Urbà Des Clapers, que havia mort uns anys abans.

L’historiador Josep Clapés documenta, d’entre les famílies de llinatge Clapers, l’any 1591 Antoni Clapers Durban.

El 1749 els Llibres d’Entreveniments documenten en el pla de Vila la sènia des Durbans, de la qual no es pot precisar la localització.

La casa pairal d’aquesta família es troba a la vénda des Coloms de la parròquia de Santa Eulària, entre la carretera d’Eivissa i la de Cala Llonga, i és coneguda amb els noms de Can Toni Durban o Can Durban de sa Torre, ja que es troba molt propera a la torre, que dóna nom a tota la contrada. Aquesta casa es troba totalment en ruïnes, encara que va estar habitada fins ben avançats els anys cinquanta del segle XX. Cal pensar que aquesta gran hisenda encara ho era molt més en temps passats i s’estenia gairebé fins a Cala Llonga.

Altres descendents d’aquestos primers Durbans són: can Durban d’en Marquet i can Durban d’en Quedo, també a la vénda des Coloms; can Xico Durban, a la vénda de Cala Llonga. D’aquesta última hisenda procedeixen can Durban d’en Francisco, can Durban de ca sa Monja i can Jaume Durban, totes a la vénda de Cala Llonga; emparentat amb la mateixa família també trobam can Durbanet, també a la vénda de Cala Llonga.

També els Durbans s’han establert a altres indrets de l’illa, així Marí Cardona documenta el 1786 can Toni Durban, a Sant Rafel, on Jaume Clapers tenia establiment d’una hisenda de Cas Serres i el 1795 ja havia conreat uns cinquanta tornalls dels dos-cents de què constava.

També està documentat ca n’Agustí Durban (1790) a la vénda de Can Llàtzer, parròquia de Santa Gertrudis. Avui també trobam can Joan Durban, a la vénda de Bellmunt de la parròquia Sant Llorenç. A la parròquia de Jesús hi ha can Pep d’en Durban Torrent Roig, a la vénda de ses Torres i can Joan Durban, can Jaume Durban i can Toni Durban a la vénda de Santa Maria. A Sant Jordi trobam can Pere Durban.

De tota la nissaga dels Durbans cal apuntar Joan Clapés Roig “Durban”, que va ser mossènyer de Sant Miquel entre 1935 i 1962 i després canonge de la Catedral fins a la seua mort el 1972. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments