Drieu La Rochelle, Pierre

Drieu La Rochelle, Pierre (París 1893 — 1945) LIT Narrador, poeta, dramaturg, es va convertir, a pesar seu, en símbol de l’esquinçament d’una generació que es va veure forçada a optar per ideologies radicals i oposades.

Ja el 1929 Drieu es va sentir escomès pels dubtes i els deutes, iniciant una evolució cap a l’extrema dreta quan els seus companys ho feien en sentit contrari.

El 1932 ja gaudeix d’una gran popularitat i viatja a Buenos Aires, encarnant amb èxit el paper de l’intel·lectual francès cosmopolita i compromès. El 1933 els fets es precipiten, Drieu es va negar a unir-se als seus amics, entre ells Malraux i Gide, per protestar per la detenció de Georgy Dimitrov, el comunista búlgar acusat injustament d’haver provocat l’incendi del Reichstag de Berlín.

Fou aleshores quan es decantà de manera irreversible pel feixisme, si bé en un estat permanent de dubte, problemes econòmics i sentimentals. Minvat per les dificultats, tenia problemes per escriure; en aquest estat, algú li aconsellà viatjar a Eivissa, féu cas del consell i la seua dona Nicole pagà les despeses.

Drieu intuïa una possible fertilitat creativa quan acceptà que la seua pròpia ambigüitat era semblant a la de les illes: “quan estic en una illa tinc la impressió que sóc al meu lloc: és la terra i està lluny de la terra, prop del que és humà i lluny de l’humà” va escriure.

El juliol de 1933 arribà a Eivissa, en les que havien de ser unes vacances enfeinades. Començà a redactar la tant de temps esperada obra teatral Le Chef, on diu estar en contra del feixisme quan en realitat es rendeix davant seu. Amb tota seguretat, aquesta obra és clau per al seu futur ja que quan es representà va ser un fracàs absolut, un escandalós càstig a l’autor.

Drieu semblava seguir immers entre els tortuosos dubtes quan escrigué a la seua cunyada i examant Victoria Ocampo i li contà alguns detalls sobre Eivissa i sobre l’obra teatral: “he tornat per Madrid després d’haver estat a les Balears on he escrit una comèdia. Em diuen que és bona. Estic neguitós. Quin director s’atrevirà a posar-la en escena? És contra el feixisme, però deixant-li un espai ample a aquesta passió.”

Eivissa va resultar propícia a la seua inspiració ja que va redactar Le Chef en unes quantes setmanes, però a la vegada va marcar un canvi en la velocitat del destí de Drieu i en el seu univers ple de racisme, d’antisemitisme, on va arribar a cabre-hi el feixisme, el nazisme i el cult exagerat al capitost.

El 1945 Drieu no podia encabir més dubtes i se suïcidà. Amb el temps, els mateixos francesos, com va passar amb Ezra Pound o amb Céline, han rellegit la seua figura i la seua obra i n’han augmentat la valoració literària.

Alhora, la seua figura humana roman com la de l’intel·lectual ple d’estupor, dubtes i por en un segle en què les ideologies foren dutes fins a les darreres conseqüències.

Les principals obres de Drieu són Le feu follet, Gilles, Drôle de Voyage, Récit Secret, Le Chef, Journal d’un homme trompé, etc. [MPC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments