Drassaneta, plaça de sa

Drassaneta, plaça de sa TOPON Petita plaça de sa Penya; dels quatre sectors que la seua població hi distingia, sa Torre, sa Penya de baix, sa Penya de dalt i sa Drassaneta, aquest era el més poblat, a més de centre popular i de trobada del sector de ponent d’aquest barri tradicional de pescadors i mariners.

És a una cota d’uns 10 m d’altitud i constituïa un espai urbanístic singular i de gran harmonia. Envoltat per típiques casetes blanques amb una curta i empinada escala d’accés que ha inspirat una part de l’obra pictòrica de Vicent Ferrer Guasch. El nom de la plaça fa referència a la construcció de vaixells, però no queda documentada a aquest lloc concret.

Tanmateix, si atenem a la proximitat de sa Drassana principal, enfront de l’actual monument als corsaris, al fet que la mar arribava un temps fins a les muralles i que les intervencions urbanístiques dels il·lustrats primer i després dels liberals varen modificar l’espai al peu del recinte emmurallat per habilitar-lo com a mercat, n’és deduïble la funció de petita drassana auxiliar, així com també per la seua forma quadrangular, amb un sòl reblit en un terreny rocós en què les construccions s’adapten a les corbes de nivell.

Després d’un primer intent per convertir la placeta en espai d’oci, avui ha estat rehabilitada i un edifici que dóna a la placeta s’ha convertit en centre de serveis sociosanitaris.

Salvant el pendent amb amplis esgraons, la costa de sa Drassaneta la uneix amb el carrer de la Mare de Déu, eix vial del barri, i al punt de contacte entre ambdós els polítics de la Restauració instal·laren la segona font de la vila no emmurallada; aquesta costa era coneguda també com sa barda d’en Patricio, pel mercader i mariner Patrici Hernández que hi vivia a final del segle XVIII. [RVC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments