División Azul

División Azul HIST A pesar que Espanya fou oficialment un país neutral durant la Segona Guerra Mundial, el règim franquista va enviar la División Española de Voluntarios —més coneguda com División Azul— a lluitar al front soviètic al costat de l’exèrcit alemany. Aquesta col·laboració es va desenvolupar al llarg de dos anys, entre l’octubre de 1941 i l’octubre de 1943. N’era cap el general Agustín Muñoz Grandes.

Al voltant de 40.000 combatents prengueren part en diverses batalles, sobretot a la zona de Novgorod i al setge de Leningrad, i es produïren unes 4.000 baixes. En desmantellar-se aquest cos expedicionari que va constituir la 250 Divisió d’Infanteria, un total de 2.336 homes encara restaren a Rússia fins al març de 1944 enquadrats a la Legión Española de Voluntarios.

Molts pitiüsos, segurament per damunt dels trenta, entre els més de tres-cents balears que s’hi enrolaren, lluitaren com a soldats de la Wehrmacht. D’aquesta manera, hi hagué una destacada presència illenca tant a la División Azul com a la Legión Azul a les principals accions bèl·liques del front oriental, com ara Krassnyj Bor, Ilmen, Kolpino, Grigorowo i la Bossa del Wolchow.

Almenys quaranta homes procedents de l’arxipèlag moriren a la Unió Soviètica, entre els quals hi havia l’eivissenc Jordi Asenjo Pineda, caigut el 10 de febrer de 1943 a Krassnyj Bor. Així mateix, reberen condecoracions militars els divisionaris eivissencs Enric Ramon Lavilla (Creu del Mèrit de Guerra de segona classe), Antoni Ribas Marí i Joan Salas Portela (ambdós la Creu de Ferro de segona classe). [XLI]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments