Diccionario geográfico y estadístico de España y Portugal

Diccionario geográfico y estadístico de España y Portugal GEO /HIST obra publicada entre els anys 1826 i 1829 per Sebastián de Miñano y Bedoya.

Inclou tres veus dedicades a les illes Pitiüses: una a l’illa d’Eivissa (una pàgina), l’altra a la ciutat d’Eivissa (mitja pàgina) i una molt breu referència a l’illa de Formentera (unes poques línies).

La part dedicada a l’illa d’Eivissa comença donant dades generals, com xifres de població i la seua situació. Continua amb una referència a la divisió de l’illa en quartons; una explicació del clima benèvol de l’illa seguida de la referència, tantes vegades repetida, a la inexistència d’animals verinosos. Es considera el sòl com a bo, malgrat ser pedregós, i explica l’existència de puigs i la vegetació que s’hi pot trobar. Hi ha també una petita referència a les produccions agràries de l’illa.

Passa després a fer una crítica dels illencs, als quals considera responsables del retard de l’illa per les seues poques ganes de treballar. Els comentaris estan clarament inspirats en el que havien fet abans alguns il·lustrats, com Manuel Abad y Lasierra i José Vargas Ponce.

Afegeix una nota dedicada a la inexistència de pobles a l’illa, malgrat els esforços del també il·lustrat Miquel Gaietà Soler. Segons aquesta nota, els batles no saben ni llegir ni escriure i comenta que els únics que en saben són els capellans. La nota va signada per Francisco Quintana i datada el 1813.

La veu dedicada a la ciutat d’Eivissa, comença fent una descripció del funcionament de l’organització municipal, amb diferents batles als pobles. Segueix una molt breu sinopsi de la història de la ciutat, fundada pels fenicis o els púnics, ens explica la seua situació geogràfica i comenta l’existència de les murades. Després de parlar del nombre de cases i veïns, descriu el port.

La part referida a Formentera és molt breu. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments