Delegació del Ministeri de Cultura

Delegació del Ministeri de Cultura SOC Creada a les Pitiüses el mes d’agost de 1978, va assumir part de les competències que fins llavors corresponien a la Delegació del Ministeri d’Informació i Turisme.

El govern de l’Estat espanyol d’Unió de Centre Democràtic (UCD) havia creat el nou ministeri de Cultura, que era regit per Pío Cabanillas Gallas; aquest govern s’havia proposat crear delegacions insulars dels ministeris més importants a les Pitiüses, tal com va succeir amb el d’Obres Públiques i Urbanisme i amb el de Sanitat i Seguretat Social.

El dia 17 d’aquell mes va ser designat delegat del Ministeri de Cultura Joan Marí Tur. La presa de possessió va ser presidida per l’eivissenc Eveli Verdera Tuells, que ocupava la Direcció General del Patrimoni Artístic, Arxius i Museus. La seu de la delegació, en un principi, era en el número 12 del carrer de Pere Francès —Casa de l’Església— de la ciutat d’Eivissa. Més endavant va passar al número 3 del carrer del Comte de Rosselló, el pis sobre el teatre Pereira, que més endavant també va acollir la Conselleria de Cultura del Consell Insular.

Bona part del personal de la delegació procedia de l’extingit “Movimiento Nacional”. La competència principal que va assumir la delegació va ser la protecció del patrimoni i així el 4 de febrer de 1979, amb la presència de ministre i del director general abans esmentats, es va constituir la Comissió Insular del Patrimoni Artístic, d’acord amb el que disposava el Decret 3194/70. Se li assignaven les competències que tenia fins llavors la direcció general de Patrimoni Artístic, Arxius i Museus.

Inicialment formaven la comissió el Delegat Insular del Ministeri de Cultura, que la presidia; el conseller local de la Direcció General del Patrimoni Artístic, Arxius i Museus; el Delegat Insular del Ministeri d’Obres Públiques i Urbanisme; un delegat de l’alcalde d’Eivissa; un representant de les corporacions culturals o centres docents i el representant dels Serveis Tècnics de la Direcció General.

Entre les actuacions portades a terme cal apuntar la declaració de Conjunt Històric Artístic de 21 esglésies rurals, el poblat de Balàfia i tretze torres fortificades costaneres, d’entre altres béns. Una altra actuació destacada va ser la il·luminació de les murades de la ciutat d’Eivissa, l’agost de 1980, com a fruit d’una petició que havien realitzat l’any anterior el delegat del Ministeri i altres destacats membres de l’UCD, aprofitant l’estada estival a Eivissa del president de govern, Adolfo Suárez.

Cal també apuntar les gestions que es feren davant Narcís Puget Riquer per tal de donar a l’Estat 130 obres pictòriques i dibuixos, de les quals 72 eren originals de Narcís Puget Viñas i les 58 restants de Narcís Puget Riquer; aquesta donació es va fer avinent el primer d’agost de 1980, durant l’acte de presentació del Primer Congrés de Cultura Pitiüsa. La donació va ser acceptada per l’Estat pel Reial Decret 4130/82 de 22 de desembre.

Entre el 5 d’agost de 1980 i el 5 d’agost de 1981, es va celebrar el Primer Congrés de Cultura Pitiüsa, un conjunt d’uns dos-cents actes entre concerts, conferències, obres de teatre, exhibicions folklòriques, presentacions de llibres, etc. També la delegació va publicar diversos llibres i fulletons, d’entre altres: Calendari de balls a pous i fonts d’Eivissa i Formentera, 1980; Cosme Vidal Llàser, El empujón y otros cuentos, 1981; Joan Ramon Torres, La producción anfórica púnico-ebusitana, 1981. Quatre capelles eivissenques de devoció popular, 1981.

La tardor de 1982 es publicava el llibret Cuatro conferencias del “Congrés de Cultura Pitiüsa”, que recollia alguna de les conferències pronunciades durant el congrés.

El desembre de 1982, Joan Marí Tur presentava la renúncia al càrrec, com a conseqüència de la victòria electoral del PSOE a les eleccions legislatives de l’octubre anterior. El nou partit governant no va considerar convenient cobrir el càrrec, ja que estaven en marxa les transferències de competències relacionades amb el ministeri de Cultura a les comunitats autònomes. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments