De pinte en ample

De pinte en ample SOC Secció periodística que l’Institut d’Estudis Eivissencs va publicar a Diario de Ibiza a partir del 26 de juliol de 1975. Eren les dues pàgines centrals que apareixien en l’edició del diumenge.

L’organització de la secció s’encarregà al periodista Carles Tur Torres i després el succeïren Enric Ribes, Isidor Marí i Frederic Bofill.

Aquestes dues pàgines setmanals formaven la primera secció habitual en llengua catalana que es publicava en un diari eivissenc. La intenció de l’Institut era mostrar que era possible, profitós i necessari tractar qualsevol tema, transcendent o no, en català. La temàtica predominant era sobre aspectes lingüístics i culturals de les Pitiüses, com la crítica literària, mostres de literatura popular, narracions curtes, entrevistes, comentaris econòmics, exercicis de llengua, poemes, acudits...

Un apartat destacat era el que tenia com a protagonista el propi Institut, on es donava notícia de les activitats de l’entitat.

També les lliçons de llengua, fetes en forma de diàleg, tengueren el seu espai: “Eivissenc per tots”, l’autor d’aquesta secció era Isidor Marí.

“De pinte en ample” va tenir una important nòmina de col·laboradors: Acteó (Toni Roca), Frederic Bofill, Pilar Bonet, Joan Castelló Guasch, Isidor Marí, Joan Marí Cardona, Josep Marí, Josep Planells Bonet, Victorí Planells, Enric Ribes i Marià Villangómez, entre altres.

“De pinte en ample” va durar fins al desembre de 1976, finalització causada pel cansament de tota publicació setmanal realitzada per aficionats, i també perquè el Diario de Ibiza no respectà els compromisos de no inserir publicitat a la secció i de publicar les pàgines sempre en diumenge.

Quan l’Institut es va desentendre de la secció, el diari va mantenir el títol de la secció, publicant-la de manera esporàdica amb les col·laboracions de Joan Castelló, que havia iniciat amb l’Institut sota el títol de “Dialectals”; eren articles de caire costumista, els quals després —1988— varen ser aplegats en un llibre sota el títol de Greix vermei i altres escrits. També s’hi afegí Vicent Tur Guasch, com a “Es xacoters de Balafi”. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments