Daifa

Daifa ONOM Nom de família molt estès per tota l’illa d’Eivissa.

Els Daifa són Planells de llinatge. Marí Cardona documenta el primer Daifa el 1627, a Benimaimó. Nou anys després s’esmenta una altra vegada aquest nom de família, en el mateix indret i amb el llinatge Costa. El 1747 apareix el llinatge Planells “Daifa” a sa Tallada de Benimaimó i al Rafalet de Buscastell.

La casa pairal d’aquesta família és la que es troba a la vénda de Can Miquel Cires, poble de Sant Mateu d’Albarca, on apareix documentat a partir de 1794, encara que en aquell temps, la casa pertanyia a la vénda d’Alcalà. La casa és molt vella encara que ha estat reformada durant la dècada dels anys cinquanta del segle XX, amb una notable modificació de la façana amb la desaparació dels porxets del pis, amb la finalitat de guanyar més espai.

Can Miquel Daifa és una casa de la mateixa descendència, enclavada a la vénda des Racó, també de Sant Mateu. El 1812 es troba a la vénda de sa Bassa Roja can Daifa "Planells", que després canvià de família. El 1820 es troba una família Planells “Daifa” a la vénda des Poble de Santa Gertrudis de Fruitera, encara que posteriorment aquesta família va emigrar a Mallorca, amb la qual cosa no en resta cap membre a Santa Gertrudis. Dins del mateix poble, a la vénda de Fruitera, hi ha una altra família “Daifa”, però no correspon a la mateixa nissaga, ja que el seu llinatge és Torres.

Altres membres d’aquesta família s’han establert a diversos indrets d’Eivissa; així el 1900 hi havia can Daifa, Planells, a la vénda de sa Raval, poble de Sant Antoni. Els “Daifa des Palmer” es troben a Sant Francesc, vora es Cavallet. Els “Daifa de ses Moreres”, a Sant Jordi de ses Salines, vora can Font. Els “Daifa de sa Teulera” al poble de Jesús, a Can Clavos, on muntaren aquesta indústria; justament el ceramista Joan Planells “Daifa” era el propietari de la teulera. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments