D’A

D’A SOC/ARQUIT Revista editada pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Balears a partir de 1989. Des d’aleshores fins a la darreria del segle XX n’han aparegut set números més, i tres monogràfics.

Els articles són tots relacionats amb l’arquitectura, especialment ressenyes d’obres i projectes coetanis, així com una revisió d’obres i arquitectes clau del passat.

El director de la revista ha estat, des del primer número, Frederic Climent i també des l’inici D’A ha tengut diversos corresponsals; a Eivissa ho és Salvador Roig Planells . Cada número porta un títol genèric i els articles hi estan relacionats.

El seu disseny es basa en un format gran (324 x 235 mm), enquadernació de cartó a color i una maquetació flexible, generalment a dues columnes, que s’adapta al format del profús aparat gràfic format per planimetries i fotografies. La seua llengua vehicular és el català.

Els diferents volums publicats contenen diversos reportatges dedicats a projectes realitzats a les Balears ente els quals apareixen un seguit d’obres de les Pitiüses.

El primer número de la revista, corresponent a l’hivern de 1989 i que du el títol genèric d’El pas del temps, inclou un article conjunt d’Elias Torres Tur i del també arquitecte José Antonio Martínez-Lapeña, “Restauració del Castell d’Eivissa”, en què els autors presenten aquest projecte amb diverses planimetries acolorides amb aquarel·la i un breu text extret de la memòria del projecte.

El número dos va estar dedicat a espai públic, i el tercer, Davant la Mar, conté la ressenya del projecte de Cristian Cirici i Lluís Gascon “Refugi a Sant Miquel”, de 1984-85, amb fotos i planimetries, així com la casa Churruca, obra de l’arquitecte Germán Rodríguez Arias .

El número quatre va estar dedicat a Lloc i forma i conté un article de Pedro Urzáiz i Luis de la Roca titulat “Dalt Vila. Eivissa” amb la proposta d’adaptació de can Llaneres com a seu de la Demarcació a Eivissa i Formentera del COAB i la de can Llaudis com a seu del museu Puget. Un altre article, “Casa entre pinos frente al mar”, ressenya el projecte de 1987-90 de la casa d’Alexandre i Marià Villangómez a Santa Eulària, obra de Salvador Roig, Xavier Pallejà, José Antonio Martínez-Lapeña i Elias Torres, il·lustrat amb les planimetries i amb fotografies de Frederic Climent.

El número set de la revista, dedicat a Arquitectura a la ciutat, presenta l’article “Edifici a l’Eixample” que resumeix el projecte de Xavier Planas i Josep Torres per a un immoble a l’avenguda d’Espanya d’Eivissa, il·lustrat amb els plànols i amb fotos de Toni Pomar.

El número vuit du el títol de Cronologies i el nou, Obra civil, conté el resum del projecte, de 1990-91, d’Arantza Basterra, Òscar Canalís i Carles Llinàs per a la seu del Centre Insular de Sanitat del Govern Balear, a la confluència de l’avenguda d’Espanya amb la via Romana d’Eivissa, amb fotos de Toni Pomar i els plànols pertinents. També d’Òscar Canalís hi ha una ressenya del projecte per al Jardí d’Infants de Cas Serres, de 1989-91, promogut pel Consell Insular d’Eivissa i Formentera.

D’A ha publicat tres números monogràfics: un dedicat al taller que va fer Josep Lluís Sert per a Joan Miró a Mallorca, un altre a l’obra de Francisco Casas i el darrer, titulat Erwin Broner 1898-1971, dedicat a la biografia d’aquest arquitecte alemany afincat a Eivissa; aquest volum, de 200 pàgines, va servir de catàleg a l’exposició d’igual títol feta a la Sala de Cultura de “Sa Nostra” d’Eivissa el 1994. Els seus comissaris foren Magdalena Aguiló, Catalina Verdera, Frederic Climent, Ángel Hevia, Martí Lucena i Salvador Roig qui, a més, va ser el coordinador del monogràfic. El volum mostra diferents aspectes de la vida i sobretot de la creació d’Erwin Broner tant de la seua obra plàstica com arquitectònica i estudis de la construcció tradicional de les Pitiüses.

Després d’aquest número D’A no ha tornat a aparèixer, encara que hi ha intencions de reprendre la seua tasca de difusió de l’arquitectura a les Balears amb nous números. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments