Coordinadora Cívica Salvem ses Salines

Coordinadora Cívica Salvem ses Salines SOC Agrupació d’entitats socioculturals i polítiques destinada a la reivindicació de l’espai natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera com a zona protegida.

Aquesta plataforma cívica va quedar constituïda formalment l’11 de maig de 1990, per iniciativa del Grup d’Estudis de la Naturalesa de les Pitiüses (GEN). Aleshores, el Govern Balear elaborava la polèmica Llei d’Espais Naturals de Balears (LEN).

En el moment de la seua constitució, Salvem ses Salines aplegava tretze organitzacions, entre d’altres l’Institut d’Estudis Eivissencs , el Col·legi d’Arquitectes , el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Esquerra Unida (EU), els grups ecologistes Sial i la Federació d’Amics de la Terra (FAT), l’Associació de Vesins i Comerciants dels Carrers Limítrofs al Port d’Eivissa , a més de diferents entitats culturals. N’era el portaveu, de la coordinadora i també del GEN, Josep Ramon Balanzat Torres .

La coordinadora va desenvolupar diverses accions de protesta per oposar-se a l’aprovació final de la LEN, que segons aquest grup no protegia prou la zona de ses Salines d’Eivissa i Formentera. A poc a poc, associacions de pares d’alumnes, centres escolars, grups de vesins, grups culturals, professionals i tècnics anaren adherint-se a la plataforma reivindicativa. Gràcies al diputat menorquí del grup mixt Carles Ricci (que va desfer l’empat a 29 vots), el 30 de gener de 1991 el Parlament de les Illes Balears aprovà la LEN, amb l’oposició dels representants del Partit Popular (PP), dels d’Unió Mallorquina (llevat de Miquel Pascual) i de l’eivissenc Andreu Tuells Juan , aleshores president del Centre Democràtic i Social (CDS) de les Pitiüses.

Arran d’aquesta aprovació, que fou rebuda amb goig per part de la Coordinadora, s’aconseguí preservar de la urbanització el 33 per cent del sòl de les illes, inclosa la zona de ses Salines.

Amb la missió acomplida, la plataforma va anunciar (l’1 de febrer de 1991) la seua dissolució, però les intencions del PP (que havia promès retallar el grau de protecció de la nova llei si obtenia una majoria suficient a les eleccions autonòmiques de maig de 1991, com així va ser) aconsellaren la continuïtat del moviment cívic.

En efecte, mitjançant el suport del PP i UM, el Parlament aprovà el 23 de desembre de 1992 la reforma de la LEN, la qual reduïa notablement la superfície protegida. Això va revifar la Coordinadora, que ha continuat amb la seua lluita per la protecció integral de ses Salines fins a la declaració d’aquest espai com a Reserva Natural per part del Congrés dels Diputats (l’estiu de 1995).

L’última actuació significativa de la Coordinadora va estar l’organització d’una gran festa popular per celebrar la declaració de ses Salines d’Eivissa i Formentera Reserva Natural, va tenir lloc al parc Reina Sofia d’Eivissa el 9 de setembre de 1995, hi actuaren els grups Crits Marins , Aires Formenterencs i Uc davant més de dues mil persones. [XLl]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments