Cooper, Ronald James

Cooper, Ronald James (Bristol, Anglaterra 1943) SOC Es llicencià en filosofia política i economia a la Universitat d’Oxford l’any 1965. Els anys 1966, 1967 i 1968 exercí com a professor d’anglès a Grenoble (França) i a Alcoi (País Valencià), i de castellà a dos instituts de Bristol. Retornà el 1968 a la Universitat d’Oxford per estudiar sociologia.

Durant els anys 1970 i 1971 residí a Eivissa, primer a la ciutat i després a Sant Josep de sa Talaia, fent el treball de camp i la recollida de material per a la seua futura tesi doctoral.

Els anys 1972 i 1973 fou professor de sociologia a la Queen’s University de Belfast, Irlanda del Nord. Juntament amb Theresa O’Shea publicà un treball sobre Irlanda del Nord, titulat Northern Ireland: a New Society survey of the social tends (New Society, juny 1973).

A la darreria del 1973 tornà a la Universitat d’Oxford per acabar una tesi doctoral titulada An Analysis of Some Aspects of Social Change and Adaptation to Turism in Ibiza (juny, 1974). Aquest treball, d’unes 150.000 paraules, explora de manera sociològica —i dins uns certs límits— la següent pregunta empírica: dins el context del desenvolupament històric d’Eivissa des del s XIII, quins efectes ha produït el turisme sobre l’estructura i l’organització social de l’illa?

Tracta detalladament la demografia, l’administració i les relacions entre l’illa, la província i l’Estat, l’estratificació i el pluralisme de la dècada dels setanta. Fins a un cert punt es veu que “el turisme ho ha canviat tot!”. Però la tesi troba també que, molt sovent, resulta més encertat considerar el turisme —i el derivat boom econòmic— com un factor, entre d’altres, que facilita uns canvis latents en l’economia i la societat eivissenca. És a dir, que l’illa d’Eivissa s’ha “modernitzat” sota la influència penetrant del turisme massiu, però a la seua manera.

Més tard, el 1977, Cooper publicà un article sobre Eivissa a la revista New Society titulat “Images of turism”, on assenyala uns aspectes divergents dels efectes del turisme a l’illa d’Eivissa i descriu com l’actitud dels eivissencs es relaciona amb la història de l’illa, especialment amb l’aïllament i la misèria dels anys quaranta i cinquanta.

L’any 1975 deixà l’ensenyança i d’aleshores ençà regenta un negoci, amb la seua dona, a Bristol. Manté contacte amb Eivissa, on viu a temporades a la seua casa de Sant Josep. El 1996 tornà a viure a l’illa i ha destacat en la reivindicació i lluites ecològiques.

Ja jubilat, segueix estudiant i fent alguns escrits i traduccions, entre altres activitats. El 2002 havia fet un resum i autocrítica en català de la seua tesi doctoral dels anys setanta en l’article “Una anàlisi d’alguns aspectes de canvi social i adaptació al turisme a Eivissa”, publicat a Estudis sobre el turisme a Eivissa i Formentera, núm. 3. I la seua tesi completa en versió anglesa es va publicar el 2012 en forma electrònica per a la divulgació gratuïta per l’Oxford University Research Archive.

Ha col·laborat en algunes veus de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera. Ha publicat diversos articles en l’almanac El Pitiús. Ha traduït a l’anglès alguns dels poemes de Nora Albert, incloent-hi el poemari “Lletra menuda” (”Small letters”) (2016). I, finalment, ha fet una traducció anglesa de l’obra clàssica de Marià Villangómez Llobet, L’any en estampes (The Year in Images), publicada en forma bilingüe per a la divulgació gratuïta a Internet per l’Anglo-Catalan Society, i també en format de paper (University of Leicester, 2016). El 2019 ell mateix va traduir la seua tesi doctoral al català, amb el títol Eivissa i el turisme. Una anàlisi d'alguns aspectes del canvi social i adaptació al turisme a Eivissa. [SRT/EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments