Congrés de Cultura Pitiüsa

Congrés de Cultura Pitiüsa CULT Nom que abasta un nombrós conjunt d’actes que entre el 5 d’agost de 1980 i el 5 d’agost de 1981 se celebrà a les Pitiüses, organitzat per la delegació insular del ministeri de Cultura, sota la direcció del director insular, Joan Marí Tur .

En la presentació del Congrés, realitzada l’1 d’agost de 1980, es donà a conèixer, a més dels actes propis del Congrés, la donació del llegat Puget a l’Estat. La va realitzar l’aquarel·lista Narcís Puget Riquer i comprèn les obres més representatives de Narcís Puget Viñas i les del propi donant.

La inauguració del Congrés es realitzà el 5 d’agost, festivitat de Santa Maria, a la catedral d’Eivissa, amb la presència de diverses autoritats, encapçalades pel ministre de Cultura, aleshores Ricardo de la Cierva. En aquest acte intervengueren amb un concert els Blavets de monestir de Lluc, Mallorca, dirigits pel pare Jaume Palou.

Paral·lelament a aquestos actes, s’inaugurà també la il·luminació de les muralles d’Eivissa.

La Setmana Cultural que anualment organitzava el Foment de Turisme i que l’any 1980 arribava a la seua setena edició, s’integrà dins dels actes del Congrés i a final de setembre organitzà diversos actes que giraren entorn del folklore, amb actuacions de grups d’Hongria, Saragossa, Lorca, Mallorca i Eivissa, que actuaren a diversos indrets de les Pitiüses.

També s’inclogué dins del Curs el II Festival de balls, música i cançons de la terra, que se celebra a Sant Antoni de Portmany amb motiu de les festes patronals.

Entre els mesos de desembre de 1980 i febrer de 1981 se celebrà un cicle de trenta-cinc conferències a diversos indrets de les illes Pitiüses. Els conferenciants foren: Amparo Ruiz Luján amb “Geografia de les Pitiüses”, Marià Torres Torres amb dues conferències, “Eivissa medieval” i “Mossèn Bartomeu Ribas: personalitat i obra”; Jean Serra , “Literatura d’Eivissa i Formentera”, Joan V. Ramon Torres , “Història d’Eivissa i Formentera”, Joan Marí Cardona , “Eivissa després de la conquista catalana” i Cristòfol Guerau de Arellano, “Plantes de les Pitiüses”. Les conferències anaven acompanyades de la projecció de diversos documentals relacionats amb les Pitiüses.

Posteriorment, la tardor de 1982, la direcció insular de ministeri de Cultura d’Eivissa i Formentera publicà un llibret amb el text de quatre de les conferències, les corresponents a Amparo Ruiz, Marià Torres i Joan Ramon. Al llarg de l’any es realitzaren diversos concerts musicals, exposicions, projeccions de cinema, representacions teatrals com les realitzades pel grup Cap-i-cua i la representació de l’obra Medea de Jean Anouilh, sota la direcció de Günter Helft o el muntatge poeticoteatral titulat Teatre, música i dansa, realitzat pel grup de teatre Ca Nostra de Sant Antoni i l’escola de ballet de María Martín i Paco Torres.

També es realitzaren diversos concerts de molt variada temàtica; a més del concert inaugural dels Blavets de Lluc, també actuaren la Capella Mallorquina, sota la direcció de Bernat Julià, la Banda Municipal d’Eivissa, sota la direcció de Marí Bueno, el Cor del Conservatori d’Eivissa, sota la direcció de Lina Bufí, la rondalla La Afición, concerts de piano de Joan Moll Marquès i Fermí Marí i òpera a càrrec del grup Eurídice.

Exposicions de pintura com la de Bruno Beran.

També dins el marc del Congrés es convocà un concurs de cinema, que guanyà el curtmetratge Preshistòria d’Eivissa i Formentera, presentat pel grup Tanit films.

Com a publicacions del Congrés s’editaren els llibres: Calendari de balls a pous i fonts d’Eivissa i Formentera, treball realitzat per alumnes del Centre de Formació Professional el 1978, sota la direcció de Joan Marí Tur; Las ánforas de transporte de la Ibiza púnica i La producción anfórica púnico-ebusitana, de Joan Ramon Torres, i Quatre capelles eivissenques de devoció pupular, treball realitzat el 1974 per alumnes de COU de l’institut Santa Maria, dirigits per Joan Marí Tur. Aquest últim llibre es presentà a finals de març de 1981 a la capella de sa creu d’en Serra, amb motiu del 60è aniversari de la mort de Vicent Serra, que aixecà la capelleta.

També es realitzaren diversos homenatges a artistes de les Pitiüses, com l’exposició-homenatge dedicada al ceramista Joan Daifa i els homenatges a l’escultor Antoni Hormigo Josefa i a Joan Serra Tur, “Cantó”, aquest últim acompanyat per un concert del quartet vocal Scherzo.

Els dos-cents actes que integraren el congrés finalitzaren el cinc d’agost de 1981 al mateix escenari del seu inici, a la Catedral, on a més dels actes litúrgics propis de la festivitat, a la plaça s’oferí una mostra de danses populars de les Balears amb l’Escola de Música i Danses de Mallorca, el Grup Folklòric de Maó i diversos grups de ball pagès d’Eivissa i Formentera. Presidí la clausura del congrés l’aleshores ministre de Cultura Íñigo Cavero. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments