Confraria de Pescadors d’Eivissa

Confraria de Pescadors d’Eivissa SOC/PESC Va ser constituïda el 18 de juny de 1922 amb la intenció de regular l’activitat pesquera i la venda de peix a les Pitiüses. Els setanta-un socis fundadors elegiren Antoni Marí Marí com a primer president.

Durant anys va tenir el nom de Pòsit de Pescadors d’Eivissa i Formentera “Las Pithyusas”, d’aquí que popularment hom es refereixi al Pòsit més que no a la confraria. El seu primer local social era situat a la planta baixa de l’edifici del costat del de Sanitat del Port, a sa Riba ; els pisos superiors, amb entrada pel carrer de la Mare de Déu, eren dedicats a escoles.

Des dels anys setanta té les instal·lacions al moll de pescadors i són una concessió de l’Autoritat Portuària. Compta amb cambres frigorífiques i amb els aparells de pesatge necessaris. L’any 1984 es formaren per segregació la Confraria de Pescadors de Formentera i la Confraria de Pescadors de Sant Antoni de Portmany .

Els darrers anys de la dècada dels noranta del s XX el nombre de socis volta els setanta, amb fluctuacions estacionals que fan augmentar-ne la xifra a l’estiu. La mitjana d’edat dels socis és relativament elevada i indica l’absència de pescadors joves. Les embarcacions utilitzades són principalment els llaüts, alguns d’ells ben antics, i les arts de pesca són sobretot el tresmall , el palangre , l’arrossegament i en menor mesura l’artet .

Entre les espècies capturades figuren principalment el gerret , el moll , el gall i la llagosta entre d’altres. Les xifres estadístiques de l’any 1997 donen un moviment d’aproximadament 450 tones de peix, les quals significaren un muntant econòmic d’uns 160 milions de pessetes.

Des de l’any 1990 el president és Josep Costa Roig.

La problemàtica més forta ha estat des dels anys setanta la regulació de les activitats dels pesquers no pitiüsos. En aquest conflicte i en altres, com la intenció d’introduir la subhasta del peix, participà activament Vicent Costa Mariné “Laieta” que exercí de secretari de la confraria des del 1974 al 1981. [AFA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments