Colomar Moyà, Miquel Àngel

Colomar Moyà, Miquel Àngel (Palma 1903 — 1970) LIT/ART Periodista, poeta i crític d’art.

Va cursar el batxillerat a Eivissa, d’on era natural el seu pare, i estudis de comerç a Palma. De molt jove va col·laborar a la premsa eivissenca, en especial a La Voz de Ibiza . També va fer de corresponsal de la revista Baleares durant les seues estades a Eivissa; molts d’aquestos articles tenien per tema els costums tradicionals d’Eivissa. La seua opinió sobre aquestos costums el va enfrontar amb Isidor Macabich i va rompre tota relació amb Eivissa.

L’unia una forta amistat amb Gabriel Fuster Mayans “Gafim” i amb Bartomeu Rosselló-Pòrcel, la poesia del qual admirava. Juntament amb Jacob Sureda i Ernest Maria Dethorey, participà en l’intent de la renovació de l’art i la literatura de Mallorca. Abans de la Guerra Civil espanyola col·laborà a diverses revistes mallorquines com La Nostra Terra i Brisas amb crítiques literàries i d’art.

En esclatar la guerra va ser empresonat i obligat a deixar el periodisme; a partir dels anys cinquanta hi tornà de manera tímida, amagant moltes de vegades la seua personalitat sota pseudònims diversos.

Els anys seixanta, Colomar va recuperar la seua fama de crític literari i artístic i millorà la seua situació personal i professional. També sembla que es va regraciar amb Eivissa, que visità amb motiu de la Biennal universitària d’art, el 1966. Més endavant va ser convidat a donar una conferència sobre art en el Museu d’Art Contemporani, aleshores recent creat. En el diari Última Hora, on col·laborava amb el pseudònim Apeles de Atalis, va deixar constància de la seua tornada a Eivissa. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments