Cercle Artístic

Cercle Artístic SOC Societat cultural i recreativa fundada l’any 1866 per iniciativa de Críspul Gotarredona.

Inicialment ocupava el primer pis de la casa número 3 de l’antiga plaça de la Tertúlia, on tenia un teatre. A final del segle XIX i a causa de les obres dels molls del port passà a ocupar els pisos del número 14 de les andanes del Port —avui de Lluís Palau i Tur—, amb entrada també pel carrer de sa Creu. En el moment del trasllat era president de l’Artístic el mestre i músic Joan Mayans, que organitzà una xaranga, una orquestra i una coral que feien freqüents festes de carrer a la part de les andanes del Port. La xaranga tenia el nom de Xaranga Eivissenca i acabà que únicament assistia a la processó del Corpus , reforçada amb alguns seminaristes per a l’ocasió.

En els teatrets dels dos locals actuaven companyies d’aficionats i alguna reduïda companyia forana. Els darrers anys del segle XIX l’Artístic, juntament amb periòdics o altres societats i personalitats, promogueren una campanya per tal de construir un teatre públic amb capacitat suficient per a l’afició eivissenca. Al teatret de l’Artístic varen actuar diverses companyies foranes, procedents majoritàriament de Barcelona. Aquestes companyies solien fer una estada de poc més d’un mes a l’illa i durant el seu sojorn representaven diverses obres. Aquestes companyies solien ser complementades per alguns aficionats eivissencs. Un gènere molt estimat del públic del moment era la sarsuela.

Cal apuntar que el 1885 Felip Curtoys durant un recital poètic de caràcter benèfic recità un poema en català, posteriorment publicat en un periòdic d’aquell temps. El maig de 1896 hi va ser estrenat el drama en vers La pagesa d’Eivissa, de Ramon Bordas i Estragués. L’obra no s’havia estrenat mai a Eivissa, a pesar que va ser representada per primera vegada el 1877 en el teatre Romea de Barcelona per la companyia Teatre Català, dirigida per Frederic Soler “Pitarra”.

A principi del segle XX desaparegué l’Artístic —en part motivat per la inauguració del teatre Pereyra— i la sala de teatre va ser ocupada per un efímer Cercle Recreatiu i després passà al Centre d’Acció Social amb muntatges teatrals i classes nocturnes per a gent treballadora, sota la direcció d’Isidor Macabich. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments