Centre Balear de Cuba

Centre Balear de Cuba SOC/ HIST Entitat sociocultural i assistencial formada el 1901 pels emigrants de les illes Balears a Cuba.

Inicialment va tenir uns 250 socis. Al final de 1907 va arribar a tenir-ne 4.988 i el 1924 al voltant de 16.600. El 1914 hi havia, a més de la seu central a l’Havana, cinc delegacions més, les de Batabanó, Caibarien, Mariano, Casa Blanca i Regla. Actuacions destacades dels emigrants varen ser la publicació del setmanari Las Baleares (1907-1921) i, sobretot, la fundació de la Quinta de Salud La Balear (inaugurada el 26 d’agost de 1905).

El principal flux de l’emigració econòmica des de les Pitiüses cap a America (l’Havana i altres localitats cubanes varen esdevenir les destinacions prioritàries) es produí durant les darreries del s XIX i el primer terç del XX.

S’ha de destacar, així mateix, el fenomen migratori com a conseqüència de l’exili polític ( America) arran de la Guerra Civil Espanyola .

El 1995 vivien a Cuba uns 1.520 descendents d’emigrants de les illes Balears i el centre Balear tenia devers cinquanta socis d’origen pitiús, majoritàriament de segona i tercera generació, amb tan sols set persones nascudes a Eivissa o Formentera. Leixy Santos Escandell, néta d’un emigrant de Sant Mateu (Marià Escandell Tur), presideix l’Asociación de la Juventud Balear en Cuba, una secció del Centre Balear. Santos Escandell i un altre nét d’eivissenc, Jorge Luis Marí Ramos, varen participar en el Congrés de Descendents d’Emigrants de les Balears a Amèrica del Sud celebrat a Palma entre els dies, 3 i 30 de juliol de 1995. [XLl]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments