Cementeri Vell, es

Cementeri Vell, es HIST Recinte situat a la barriada des Viver , al lloc de ses Coves, prop del molí d’aquest nom. Sovent ha rebut el nom de fossar de ses Figueretes .

Va ser inaugurat l’any 1835. Nasqué de l’ampliació d’un fossar més petit que hi havia en aquell indret des de 1814, any en què es prohibí el soterrament de difunts dins els nuclis urbans. El 1816 aquell primer cementeri ja era insuficient i el 1833 l’Ajuntament va adquirir els terrenys adjacents i l’amplià.

El nou fossar tenia capella pròpia i el 1845 Maximilià Gibert , cap polític de la província, informa de l’existència de panteons familiars i assegura que tenia prou cabuda; però l’any 1907 ja havia quedat petit, i s’hi efectuà una notable ampliació.

El recinte té forma rectangular amb l’accés principal, d’arc de mig punt, en el costat curt que mira cap a la mar. A la banda oposada, hi ha la capella, la presideix un Sant Crist tallat, en fusta, del segle XVII. Davant de la capella hi ha la Creu Blanca , que abans se situava davant la porta de la primera Estacada , a la Marina. Aquest accés rebia el nom de porta de la Creu . Encara es conserva, en record d’aquella creu de marbre blanc, el carrer de la Creu.

Arran del creixement de la població el cementeri quedà petit i a principi dels anys setanta del s XX, s’habilitaren uns terrenys boscosos situats entre el puig de Cas Escandells i el de Cas Damians. Els primers difunts que foren enterrats en el nou reciente foren les víctimes de l’avió Caravelle que s’estavetllà a les Roques Altes , a Sant Josep de sa Talaia, el set de gener de l’any 1972. D’aleshores ençà s’utilitzen simultàniament els dos fossars. [JMC/AFA]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments