Castellón, José

Castellón, José (s XVII) HIST Enginyer enviat a Eivissa pel virrei de Catalunya, el marquès de Leganès, amb la finalitat de millorar el sistema defensiu de la vila d’Eivissa.

Després de la seua arribada, l’estiu de 1687, redactà un ampli informe on feia una sèrie de propostes per millorar l’efectivitat de les murades renaixentistes, aixecades uns cent anys abans. La primera de les propostes fetes per Castellón era, davant el fort augment de població al raval de la Marina , tancar-lo amb un sistema de murades. Pel que fa a la fortificació renaixentista, feia diferents propostes per millorar-ne l’efectivitat. En considerar que la zona més desprotegida era la que es trobava entre els baluards de Sant Pere o des Portal Nou i de Sant Joan , Castellón considerava que s’havia de construir un fossat amb un camí cobert i un revellí entre aquells dos baluards. La darrera proposta va ser obrir la porta des Soto Fosc , que encara no havia entrat en servei i romania paredada.

Després de rebut l’informe la Corona aprovà la murada que havia de defensar la Marina i la construcció del revellí, encara que cap d’aquestes dues obres no s’arribà a fer mai. És interessant el plànol que Castellón adjuntà al seu informe, on figuren reflectides les seues propostes.

Així mateix i com a complement de les defenses de Vila va projectar una torre a la punta de ses Variades , a Sant Antoni de Portmany i la reforma de l’església fortificada de Santa Eulària, obres que tampoc no arribaren a executar-se però de les quals se’n conserven els plànols. És de gran interès el de Santa Eulària ja que mostra, a més de les millores propostes, l’estat del temple en aquell temps. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments