Casa d’Eivissa a Palma

Casa d’Eivissa a Palma  SOC Societat creada per tal d’aglutinar els nombrosos eivissencs i formenterers que residien a Palma de Mallorca. En els seus estatuts es declarava apolítica i entre els seus objectius destacava el tenir un lloc de reunió i de contacte familiar de tots els eivissencs i formenterers, així com fomentar i estendre la coneixença fraterna entre els pitiüsos i els mallorquins.

Es fundà el 14 de setembre de 1953 i el primer domicili el va tenir en el Cafè Madrid, situat al passeig del Born de la capital mallorquina. El primer president va ser Josep Roselló Serra, nascut a sa Pobla, però de pares eivissencs; els restants membres de la primera junta directiva eren: Albert Costa Fajarnés, vicepresident; Joan Escandell Roig, secretari; Joan Guasch Clapés, tresorer; Joan Castelló Guasch , bibliotecari; i els vocals: Vicent Escandell Enseñat, Vicent Escandell Serra, Miquel Marí Marí, Sotero Prats Guevara, Josep Ribas Torres, Josep Roselló Monserrat i Vicent Serra Torres.

El gener de 1954 es trasllada a l’actual domicili del carrer de Sales 12-A. A la mort del seu segon president, Albert Costa Fajarnés, 1969, passa a ocupar el càrrec Joan Castelló Guasch, autèntica ànima d’aquesta societat i que exerceix aquest càrrec fins a la seua mort el 1984.

L’última junta directiva era formada pels següents senyors: president, Joan Pujadas Martín; vicepresident, Josep Planells Roig “Pep Mestre”; secretari Antoni Torres Ferrer “Hereva”; vocals: Lluís Àngel Vijande Lleixà, Joan Roig Ramon “Joan Roig”, Joan Ferrer Guar “Cama”, Josep Escandell Torres “Talaies”, Antoni Costa Torres “Coroner”, Vicent Mayans Serra “Maians”, Antoni Escandell Verdera “Torrent”, Joan Marí Tur i Domingo Peralta Calvo.

La Casa d’Eivissa tenia el 1996 devers un centenar de socis a Palma i uns vuitanta residents a Eivissa, encara que s’ha de tenir present que socis eren les famílies senceres del soci, amb la qual cosa el nombre real de socis era molt més elevat. Celebraven reunions les tardes dels dimecres, dissabtes i diumenges. També celebraven petites demostracions gastronòmiques per Tots Sants i Nadal.

Disposava d’una biblioteca de temàtica preferentment pitiüsa amb un fons d’un miler de volums. També el local social tenia una petita col·lecció de pintures de temàtica eivissenca, totes elles donacions dels seus autors. El 1996 la Casa patia una minva de les seues activitats, ja que el nombre de socis havia disminuït considerablement a causa del seu envelliment i també pels canvis en la manera de viure de la societat contemporània. A pesar d’això, participava en les trobades anuals que celebraven les cases regionals radicades a Palma.

Durant molts d’anys, per Nadal visitaven els malalts eivissencs i formenterers internats a hospitals i centres benèfics mallorquins, en especial a l’hospital psiquiàtric i a l’antituberculós de Caubet; entre els dos centres repartien més d’un centenar de bosses amb diversos articles nadalencs que la Casa d’Eivissa havia finançat amb les quotes dels socis i amb subscripcions populars.

Conjuntament amb la Cambra de Comerç va participar durant els anys cinquanta i seixanta a les fires de mostres que se celebraven a Mallorca, muntant la parada d’Eivissa i preparant carrosses simbòliques per a les desfilades.

D’altres activitats destacades que ha realitzat la casa, cal citar l’organització l’any 1956 de l’exposició de pintors eivissencs d’Eivissa en homenatge a Narcís Puget Viñas i l’edició del volum IX de la Historia de Ibiza, El Corso, d’Isidor Macabich .

A l’església de la Santa Creu de Palma, propera a la seu de la Casa d’Eivissa, i durant les festes de Santa Maria, celebraven una missa en honor de la patrona de les Pitiüses i en memòria dels socis i familiars difunts. Durant molts d’anys aquest ofici el va fer el bisbe dimissionari d’Eivissa Francesc Planas Muntaner .

Joan Castelló Guasch durant molts d’anys va publicar a Diario de Ibiza una petita crònica mensual sobre les activitats de l’associació, que portava el títol de “Breve noticiario de la Casa de Ibiza”, articles que signava amb el pseudònim de Joan D’aifa.

El setembre de 1996 es tancà la Casa per problemes econòmics i per la vellesa dels seus associats. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments