Cardona Tur, Jaume

Cardona Tur, Jaume  (Eivissa 1838 — Madrid 1923) HIST/REL  Bisbe. En acabar els estudis eclesiàstics en el seminari d’Eivissa, fou ordenat prevere a la catedral de l’Almudena de Madrid (1862). Des de 1852 Eivissa no tenia bisbe. Poc després fou destinat com a coadjutor del rector de Santa Gertrudis, únic càrrec que tengué a l’illa, des d’on anà a opositar a rectories a la Ciutat de Mallorca i a capellanies castrenses, a Madrid, el 1865. Durant la seua estada en aquesta ciutat, per causa que el rector de la Mare de Déu de Loreto, on residia, es posà malalt, hagué de predicar alguns sermons a la mencionada parròquia. Això li valgué que tot seguit s’anàs estenent la fama de les grans qualitats oratòries que posseïa, per la qual cosa continuà agregat a la dita parròquia i predicà a moltes esglésies de Madrid. Es diu que de 1872 a 1892 va predicar més de vuit mil sermons.

La seua dedicació a l’oratòria sagrada li valgué el nomenament de predicador de sa Majestat, de canonge d’Osca, de capellà honorari de la Reial Capella i de rector de la parròquia del Buen Suceso de Madrid. El 1892 rebé el nomenament de bisbe de Sió i la seua ordenació tengué lloc a la Reial Capella. Fou vicari general castrense, membre de l’Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, i patriarca de les Índies.

El 1899 tornà a Eivissa per primera vegada des que era bisbe. Una gran gentada esperava al mateix moll l’arribada del vapor Bellver , per donar-li una rebuda extraordinària. Abans del seu retorn a Madrid, passà uns deu dies a la ciutat d’Eivissa, durant el mes de setembre, i en record d’aquella visita el carrer de Mar començà a dir-se del Bisbe Cardona. Cal recordar que darrerament el carrer ha recobrat el seu nom primer, i el del bisbe Cardona s’ha passat a un carrer del barri que fou es Poble Nou, un poc més enfora del carrer de Mar.

Des de Madrid Jaume Cardona Tur ajudà tot el que pogué a la restauració de la diòcesi d’Eivissa, coordinant tots els esforços dels illencs, especialment del vicari capitular Vicent Serra Orvay , encaminats a la dita restauració. A la fi, però, no la pogué veure, puix que l’administració apostòlica d’Eivissa fou aconseguida el 1927, i ell havia mort quatre anys abans. El bisbe de Sió no oblidà mai els seus dies de coadjutor de Santa Gertrudis de Fruitera , ja que en el seu testament deixà a la parròquia diversos ornaments litúrgics personals. Jaume Cardona Tur és fill il·lustre de la ciutat d’Eivissa. [JMC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments