Cardona Bosch, Melitó

Cardona Bosch, Melitó  (Eivissa s XIX — s XX) NÀUT Patró. Fou alumne de l’Escola Nàutica de Palma i assolí el títol de primer pilot de la Marina Mercant el 8 de novembre de 1902.

Navegà en els velers mallorquins Mogador i Tres Amigos i algun temps amb la Compañía Insular de Filipinas. A partir de 1905 prestà servei en la Compañía Transatlántica. El 1909 va fer la campanya de Melilla amb el vapor León XIII. També navegà en els vaixells Alicante, Legazpi, Reina Victoria Eugenia, Claudio López López i, amb la categoria de primer oficial, en el Manuel Calvo durant els anys de la Primera Guerra Mundial.

El 1918 va rebre el premi internacional Robin per a capitans d’altura per l’auxili prestat a un caçasubmarins francès en ruta a Nova York. Per altres salvaments també estava en possessió de dues creus al mèrit naval amb distintiu vermell. El 1922 era capità del transatlàntic Cataluña. Una vegada desembarcat, fou nomenat jutge de la companyia a Barcelona, on també va ser alhora secretari de l’Associació de Capitans Mercants i de la Reserva Naval.

El 1932, el govern de la República rescindí el contracte amb aquesta companyia de comunicacions marítimes i es va haver d’acomiadar molta gent, entre ella el capità Cardona, que aleshores era sotsinspector i cap del personal subaltern.

El 1941 va ser professor auxiliar a l’Escola Oficial de Nàutica i Màquines de Barcelona fins al 1953, any de la seua jubilació. Va publicar alguns treballs, entre els quals mereix destacar-se “Bosquejos de recuerdos marítimos” a la revista Albatros (Barcelona 1945). [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments