Campanià

Campanià  m GEOL Nivell pertanyent a la part superior del Cretaci. Les calcàries ebúrnies del Turonià-Senonià són succeïdes al coster E de Llentrisca per calcàries blanquinoses, fines, molt semblants a les anteriors, pertanyents al Campanià. Aquestes calcàries campanianes també afloren a l’W de Llentrisca i es presenten en forma de calcàries un poc noduloses en bancs d’1’5-2 m de potència, amb uns 75 m de potència de sediments, que contenen la següent associació de microfauna: Pithonella sphaerica, Pithonella ovalis, Pithonella trejoli, Globigerina sp., Rugoglobigerina sp., Heterohelix sp., Thalmanninella sp., Robalipora gr. cushmani, Robalipora gr. appenninica, Globotruncana sp., Globotruncana gr. helvetica, Globotruncana gr. stephani, Globotruncana gr. renzi, G. gr. turbinata, G. gr. coronata, G. gr. lapparenti, G. gr. linnei, G. angusticarinata, G. gr. arca-convexa, G. convexa, G. globigerinoides, G. gr. arca, G. falsostuarti, G. linneibulloides, G. cf. schneegansi, G.     schneegansi praeconcavata, G. gr. sigali, G. tricarinata, G. concavata, G. gr. stuarti-stuartiformis, G. linnei-inflata, G. cf. stuarti.

Al puig d’en Serra també existeixen nivells del Campanià entre altres del Senonià i del Maastrichtià, en què una associació de globotruncanes defineix aquell sòl.

A sa Talaia de Sant Josep , al coster, i en contacte amb el substrat burdigalià, al qual recobreix per un accident tectònic de corriment, i davall les calcàries compactes del Maastrichtià, afloren les margues calcàries blanquinoses del Campanià.

As Puig, situat al sud de la carretera d’Eivissa a Sant Antoni, a uns 3 km d’ella, existeix un nivell que el corona amb contacte tectònic anormal sobre els sediments burdigalians; l’associació de la seua microfauna data el Campanià: Globotruncana linnei, G. gr. arca, G. lapparenti, G. prae-calciformis i Globotruncana sp. [BEP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments