Calvera Vehí, Joan

Calvera Vehí, Joan  (Barcelona 1943)  SOC/AGR Nascut el 25 d’octubre de 1943, va estudiar amb els salesians de Sarrià i a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, on va obtenir el títol d’enginyer tècnic agrícola, el 1965. Un any més tard ingressà al Ministeri d’Agricultura i de 1967 a 1970 exercí com a agent comarcal del Servei d’Extensió Agrària de Tortosa.

El 1970 va arribar a Eivissa com a cap de l’oficina d’aquest organisme, i va desenvolupar una tasca molt meritòria, ja que va promoure la creació de mercats de venda directa dels productes pels propis agricultors, i els assessorà, mitjançant cursets i amb programes de ràdio, sobre noves tècniques de cultiu i de poda, la utilització d’hivernacles, d’adobs, etc. Va fomentar els cursos d’alimentació i les visites a diverses cooperatives de la Península i d’altres països.

Organitzà els agricultors per tal de constituir grups d’exportació dels productes sense que passassin pels intermediaris locals, grups que després vendrien a transformar-se en la Cooperativa Agrícola Es Nostro Camp . Com a reconeixement al seu treball durant aquell període li fou concedida la condecoració al Mèrit Agrícola el 1975.

Afiliat al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), fou un del impulsors de la Taula Democràtica , que es va organitzar a Eivissa com a grup d’oposició al franquisme i que estava formada per individus de diferents tendències (comunistes, carlins, membres del Partit Socialista Popular , independents, etc.).

El 1976, a causa de les seues idees polítiques, diversos grups de pressió aconseguiren el seu trasllat com a ajudant a l’agència que el mateix Servei d’Extensió Agrària tenia a Caravaca de la Cruz, Múrcia. Això no obstant, gràcies a les nombroses peticions i al suport majoritari dels agricultors, hom va aconseguir, set mesos després, la seua tornada i que fos restituït en el seu càrrec de cap de l’oficina d’Eivissa.

El 1981 deixà Eivissa i exercí, des d’aleshores, la seua feina en diversos càrrecs a Cervera i Banyoles. El 1986 va ser nomenat agregat d’agricultura, pesca i alimentació a les ambaixades espanyoles de Londres i Dublín. El 1993 tornà a Madrid, on va ser nomenat cap del servei de Cooperació Internacional a la Secretaria d’Estructures Agràries del Ministeri, i més tard del Servei d’Ordenació d’Estructures de la Subdirecció d’Afers Comunitaris.

El mes d’octubre de 1995 tornà a Eivissa per impartir un curset sobre política agrícola comunitària a funcionaris del Consell Insular. [JBM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments