Bordas de la Cuesta, Josep

Bordas de la Cuesta, Josep  (Eivissa 1877 — Mèxic DF 1943)  POLÍT  Polític. Era fill del professor Ramon Bordas i Estragués i de l'eivissenca Trinitat de la Cuesta Palau. Molt jove, la família es traslladà a Girona i cursà el batxillerat a l'institut de Figueres.

El 1903 ja vivia a Barcelona, i fou un dels socis fundadors del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la indústria, organització de caire catalanista amb una funció de mutualitat, a més de sindical. En fou president entre 1905 i 1908. Milità en el partit Unió Catalanista, que encapçalava Enric Prat de la Riba.

Va viure una temporada a Alemanya i tornà a Castelló d'Empúries, d'on procedia la família paterna i allí s'implicà en la política municipal. El 1922 encapçalà la candidatura que resultà guanyadora de les eleccions municipals, pel tarannà catalanista, populista i proper a l'Església, als propietaris i a les institucions cíviques; l'arribada de la dictadura de Primo de Rivera va fer que s'exiliàs a França.

Va prendre part en els fets de Prats de Molló de Francesc Macià de l'Estat Català, en el qual militava Bordas, que volia provocar el derrocament de la dictadura. Com a militat de l'Estat Català, guanyà de nou, l'abril de 1931, l'alcaldia de Castelló d'Empúries. En les eleccions constituents de juny de 1931 fou elegit diputat per la circumscripció de Barcelona. Simultaniejà l'alcaldia amb l'acta de diputat. Fou reelegit batle el 1934.

Fou jutjat per la seua implicació en els Fets del 6 d'octubre de 1934 i fou condemnat a vuit mesos de presó. Amb l'arribada del Front Popular, el febrer de 1936, fou alliberat i recuperà l'alcaldia. A les darreries de 1937 va dimitar d'alcalde i marxà a França. El 1942 embarcà cap a Mèxic. Va morir en aquell país un any després, en una situació econòmica deplorable. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments