Bonet Cardona, Pilar

Bonet Cardona, Pilar  (Eivissa 1952) SOC Periodista i llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Escriptora especialitzada en la història i la política de l’antiga Unió Soviètica. Titulada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1978). Començà la seua trajectòria professional fent col·laboracions per als diaris mallorquins Última Hora i Baleares, i per a l’Avui. Fou redactora i membre de l’equip fundacional del setmanari Uc (1977-1978) i corresponsal a Eivissa del diari Catalunya Exprés (1976-1978).

El 1980 es va traslladar a Barcelona i entrà a formar part de la redacció d’El Periódico de Catalunya. Redactora d’El País  a partir de 1982, on fins i tot va arribar a utilitzar una temporada el pseudònim Manuela T. Marí. Després d’ocupar breument la corresponsalia de l’agència de notícies Efe a Viena, Àustria, el 1984 s’instal·là a Moscou per encarregar-se de la corresponsalia d’El País fins als nostres dies.

Els deu anys d’estada a la capital russa han convertit Pilar Bonet en una de les sovietòlogues més rellevants del panorama periodístic europeu. Aquesta eivissenca ha estat un testimoni directe de tot el procés de transformació i posterior desintegració de l’URSS, des de l’arribada al poder de Mikhail Gorbac&ov i l’aplicació de la seua perestroika fins a l’ascens de Borís Ieltsin. Pilar Bonet és l’autora de diversos llibres sobre els canvis sòciopolítics experimentats a l’URSS des de 1984; entre d’altres destaquen Imágenes sobre fondo rojo. Estampas de la crisis soviética (1992) i La Rusia imposible (1994), fruit d’una beca d’investigació concedida per l’Institut Kennan de Washington. També ha publicat el llibre Boris Yeltsin, un provinciano en el Kremlin (1994).

És també investigadora associada i experta del think tank espanyol Barcelona Centre for International Affairs. La seua labor periodística ha estat reconeguda en múltiples ocasions: dues vegades guardonada pel Club Internacional de Premsa, l’última el 2014, com a millor corresponsal a l’exterior. El 1990 va rebre el Premi Víctor de la Serna, de l’Associació de la Premsa de Madrid i el 1996 obtengué el Premi de Periodisme Cirilo Rodríguez. [XLl/ARP/NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments