Bisbat d’Eivissa

Bisbat d’Eivissa  REL/SOC Existeixen breus notícies dels bisbes d’Eivissa Opilió i Vicent (s V i VI dC, respectivament), però no consta clarament que existís una seu episcopal pròpia d’Eivissa i Formentera.

La cova de Santa Agnès , a Portmany, assenyala que el cristianisme havia arribat a Eivissa abans de la dominació sarraïna.

Així, doncs, el Bisbat d’Eivissa comença quan Pius VI convertí en seu episcopal la ciutat d’Eivissa, amb l’abast de tota la parròquia de Santa Maria d’Eivissa de l’Arquebisbat de Tarragona , erigida poc després de la conquista catalana (1235), que comprenia tots els pobladors de les illes d’Eivissa i Formentera. El nou Bisbat d’Eivissa fou assignat, com a sufragani, a l’arquebisbe de Tarragona.

Els jurats de la Universitat havien lluitat reiteradament per la institució d’un bisbat propi, amb la base econòmica de totes les propietats feudals de les illes que Guillem de Montgrí havia llegat a l’església de Tarragona (1273). [JMC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments