Banda Municipal de Música d’Eivissa

Banda Municipal de Música d’Eivissa MÚS A iniciativa de Bartomeu Marí Mayans, Joan Escandell Ferrer i Manuel Verdera Ferrer, que organitzaren rifes i altres activitats encaminades a recaptar els diners per a la compra dels instruments musicals dels vint músics que componien la incipient Banda de Música, el batle Francesc Medina Puig signava l’any 1925 la creació de la Banda Municipal de Música d’Eivissa i l’Escola Municipal de Música.

Al projecte, s’hi sumaren gairebé tots els músics d’aquell temps; després d’uns mesos de preparació, el 19 de desembre del mateix any, la banda oferia el primer concert al Teatre Pereira sota la batuta de Florenci Durany ; el 1930, per malaltia del director, pren possessió de la direcció de la banda el tenor i compositor Joan Gamisans Arabí , que per raons de salut l’ha de deixar el 1932. Casimiro Cemborain el succeeix fins al setembre de 1943, i, aquest any, de manera interina, se’n fa càrrec l’eivissenc Victorí Planells Roig , que el 1955 passa a ser-ne definitivament el director, càrrec que va exercir fins a la seua jubilació, el 1980.

La successió del professor Victorí Planells Roig va ser doble: la direcció de la banda fou assumida interinament per Manuel Marí Bueno i l’Associació Pro Música de les Pitiüses —la presidia Joan Antoni Torres Planells —, amb la col·laboració de Gilbert Tur Riera i Diego Corona Gordillo com a professors; Pro Música es va fer càrrec de l’Escola Municipal de Música fins a 1981, en què fou nomenat director de la banda Rafael Martínez Castillo, que també assumí la direcció de l’Escola Municipal de Música.

L’any 1983 es dissol la Banda Municipal de Música, i el 1989 l’Escola de Música. El 1986, l’Ajuntament d’Eivissa crea el Patronat Municipal de Música i, el 1988, encarrega a Pro Música la nova estructuració de l’escola musical i el seu funcionament, així com l’organització de la nova Banda Municipal de Música; poc després, el 1990, pren possessió, com a director del Patronat, Manuel Ramon Mas , el qual assumeix també la direcció de l’escola musical i de la banda, que ara passa a anomenar-se Banda de Música Ciutat d’Eivissa.

Aquell any l'agrupació es va formar amb  antics components de la desapareguda Banda Municipal de Música d’Eivissa, membres de l’Orquestra Juvenil de Pro Música i músics residents a Eivissa. L’any 1996, s’incorporaren als instruments de vent i percussió inicials instruments de corda, convertint-se en banda simfònica.

La Banda Simfònica Ciutat d’Eivissa ha actuat a tots els indrets de les Illes Pitiüses. L’any 1999 actuà a Maó i Ciutadella i fou la banda convidada al Primer Festival de Bandes de Música de les Illes Balears, celebrat a Palma aquell mateix any; participà també al Segon Festival de Bandes celebrat el març de 2000 a Eivissa i Formentera. Des de 2002 ha actuat a Ses Salines i Muro, a l’illa de Mallorca; a Conca i, el 2015, a  Pollença, amb motiu del 150è aniversari de la banda de música d’aquell indret. Ha comptat, en alguns dels seus concerts, amb la participació de diverses agrupacions com el Cor Ciutat d’Eivissa, la Coral Universitària de les Illes Balears, grups de les escoles de dansa Capricorn o Centro de Danza, el grup d’animació Foc i Fum, els grups Statuas de Sal, Uc, Aires Formenterencs i Projecte Mut, i la participació de cantants solistes com Marga Bufí, Tito Zornoza, Isidor Marí, Ángela Cervantes, Joan Murenu i Teresa Verdera.

La Banda Simfònica ofereix diversos concerts anuals a la ciutat d’Eivissa, entre els quals destaquen els concerts d’estiu als barris del municipi, a la festa Eivissa Medieval, a la Setmana Santa, el Concert de la Terra a les festes patronals i concerts pedagògics dedicat als més petits.

Manuel Ramon Mas es jubilà el 2013, i deixà la direcció del Patronat i la banda, i Adolf Villalonga Juan es va fer càrrec provisionalment de la direcció. La Banda de Música Ciutat d’Eivissa té seixanta músics (flautes, requint, clarinets, oboè, saxòfons, trompetes, fiscorns, trompes, trombons, bombardins, baixos, percussió, violoncels i contrabaixos). A l’Escola del Patronat s’imparteixen classes de solfeig, cant, instruments i folklore a més de cent-cinquanta alumnes. [RTC/JaTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments