Azara de Perera, Eustaquio de

Azara de Perera, Eustaquio de (Barbuñales, Aragó 1727 - Barcelona 1797) RELIG/SOC Segon bisbe d’Eivissa (1788-1794). Monjo benedictí.

En haver arribat a Eivissa, prengué l’educació dels joves com una de les primeres i més urgents tasques pastorals. Per això començà a insistir davant el rei perquè la casa que havia estat residència dels jesuïtes es convertís en seminari, per al qual aconseguí dotar les càtedres de primeres lletres, de llengua llatina i de retòrica.

Fou molt ampliada la casa de l’hospici i s’hi varen instal·lar telers de roba de cotó, una fàbrica de sabó moll i altres millores, amb les quals podien guanyar-se la vida les persones pobres. A la Marina , el bisbe ordenà construir un hostal per als transeünts i forasters. Aquell primer hostal, anomenat la Fonda Nova (1797), i després la Fonda d’en Guevara (1867), fou cedit a l’hospici com a patrimoni.

El 1790 fou comprat l’hort des Paraires, a la Marina, per destinar-lo a cementeri parroquial de Sant Salvador. L’antic carrer de la Sepultura —ara d’Obrador— n’és un record.

Pel que fa a la pagesia, el bisbe creia fermament en la necessitat de formar nuclis urbans devora totes les esglésies parroquials, perquè no era possible que els feligresos, vivint en cases disperses, poguessin assolir la formació que els convenia. Per encàrrec seu es començaren a fer alguns grupets de cases prop dels temples de Santa Eulària, Sant Miquel i Santa Gertrudis, per donar-les a famílies que abans vivien molt allunyades. El projecte era que l’exemple fos seguit a totes les parròquies.

El bisbe deixà la seu d’Eivissa en ser promogut a la de Barcelona. [JMC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments