- Inici/
- Índex Alfabètic/
- A/
- AL/
- Alger
Alger
Alger
1 HIST Expedició a Alger. Atac organitzat l’any 1518 pel rei Carles I amb la intenció de conquerir aquest estat nord-africà. Al front de l’expedició s’hi posà Hug de Montcada, virrei de Sicília. L’estol estava format per més de 30 naus, a més d’altres embarcacions menors. A dins hi anaven més de 4.500 soldats.
Després de fer escala a Bugia i Orà, es dirigí cap a Alger, on arribà a primers d’agost. Si bé en un principi aconseguiren conquerir algunes places, una forta temporalada enfonsà vint-i-sis de les naus, i hi moriren ofegats més de 4.000 soldats.
A continuació, Montcada es dirigí a Eivissa, per passar l’hivern esperant ordres del rei. Mentre es reparaven les naus que havien quedat, els soldats es varen amotinar i robaren tot el que pogueren, especialment queviures. Una vegada reparades les seues naus, l’estol sortí d’Eivissa.
Entretant, la Universitat envià un síndic
a la Cort amb instruccions de demanar al monarca el pagament de 28.395 ducats com a compensació pels danys causats. L’únic que s’aconseguí fou una carta del rei, de l’any 1523, on donava les gràcies als eivissencs pel seu comportament de bons vassalls, i parlava d’una possible gratificació.
Un segle després, l’any 1618, els jurats demanaven al rei el pagament de la indemnització promesa, que encara no s’havia fet, i que molt probablement no s’arribà a cobrar mai.
2. GEO HUM Emigració a Alger. Alger va ser el punt de destinació d’un important nombre d’eivissencs i formenterers. L’emigració cap a aquest país nord-africà va tenir dues fases, perfectament diferenciades.
La primera d’elles, al llarg del segle XIX, va fer que la majoria d’eivissencs i formenterers que es veieren obligats a sortir a buscar feina fora de les nostres illes tenguessin Alger com a destinació, fins i tot potser per damunt d’Amèrica . A més de l’emigració, existiren relacions comercials entre Eivissa i Alger.
La segona fase migratòria cap a Alger va tenir lloc al llarg de la Guerra Civil i de la immediata postguerra. Els que hi anaren aquesta vegada varen ser aquells que fugien de la repressió franquista. Molts d’ells començaren a retornar a les Pitiüses a partir dels anys cinquanta. [EPG]
Descàrregues
