Aires Formenterencs

Aires Formenterencs MÚS/SOC Grup de música folk, nascut a Formentera el març de 1989 i format per Bartomeu Joan Escandell “Xomeu” (veu, guitarra acústica, flaüta, tambor i mandolina, i normalment el compositor de les seues músiques), Francesc Ferrer Serra “Xico” (veu, guitarra espanyola i espasí, és el lletrista del grup i també el seu portaveu damunt l’escenari) i Santiago Marí Escandell “Santi” (veu, llaüt, guitarra, tambor i casta-nyoles). En Xomeu i en Santi són, a més, components del grup de ball pagès Sa Colla de Formentera . El grup de músics acompanyants és integrat per Vicent Rosselló Ribes (baix elèctric), Xavier Tur Ferrer (castanyoles, triangle i pandereta), Pere Verdera Joan (percussió) i Maria J. Cardona Tur (teclats).

La seua música és netament mediterrània i parteix de la base instrumental, musical i literària tradicional de les Pitiüses. Els elements amb els quals juguen les seues cançons són els naturals de la seua illa: el mar, la sal, la terra, la gent, etc. En aquest treball es fonen els instruments tradicionals, com les castanyoles, el tambor, la flaüta i l’espasí, amb altres de més moderns, cercant un so mediterrani i personal.

Aires Formenterencs va enregistrar a Palma el 1990 el seu primer disc senzill, Visc a Formentera, una cançó popularíssima que amb el temps s’ha convertit en una cançó emblemàtica, i poc després féu de grup teloner de Maria del Mar Bonet al Teatre Principal de Maó. El mateix any representaren l’illa de Formentera a la Diada de Balears a Palma.

El 1991 actuaren amb Marina Rossell a Pollença (Mallorca) i amb Joan Manuel Serrat a Formentera. El juny de 1992 varen representar les Pitiüses a l’Exposició Universal de Sevilla.

El novembre de 1991 enregistraren el seu primer disc de llarga durada, Mots i acords per penyora, gravat per la companyia discogràfica Ona Música (Bunyola, Mallorca).  El 1993 tragueren al mercat el seu primer treball en format de disc compacte, Rosa, mar i falcia, editat per Ona Digital. El 1997 publicaren el treball Pàgines enrere, que comptà amb la col·laboració d'Isidor Marí i lletres de Santiago Colomar o Francesc Escandell. El 2004 sortí el disc Illa endavant. El mateix any reberen la medalla commemorativa del 25è aniversari de la constitució del Consell Insular d'Eivissa i Formentera. La darreria de 2011 publicaren el disc Aniversaires, reflexió sobre els vint anys de treball dut a terme pel grup i gravat amb l’acompanyament al piano de Miquel Brunet. El 2019 publicaren Mar entre terres, amb lletres d'Isidor Marí i Santiago Colomar, entre altres. Són autors de les bandes sonores de documentals com Aigua Clara i La sal de Formentera.

El grup pretén no només contribuir a la recuperació del folklore popular, sinó que, així mateix, vol presentar creacions pròpies, tot això dins el marc de la cultura popular més mediterrània.

Varen ser elegits «Importants del Centenari» del Diario de Ibiza en el camp de la cultura popular. L’Institut d’Estudis Eivissencs els va atorgar la Menció d’Honor Sant Jordi 1994. El 2010 l'Obra Cultural Balear els concedí el Premi Bartomeu Oliver. El març de 2012 foren guardonats amb el Premi Ramon Llull, atorgat pel Govern Balear, per la seua labor de recuperació del llegat musical i poètic de Formentera. El 2014 sel's concedí el Premi Sant Jaume del Consell Insular de Formentera. [XLl/JMM/EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments